Освободените в Ирак турски заложници се завърнаха у дома

Освободените турски заложници в Ирак са били предадени на силите на иракската съпротива от местната полиция в Ирак, съобщиха самите те, цитирани от Анадолската агенция.

Турците бяха взети за заложници в иракския град Фалуджа миналата седмица. В събота те бяха освободени, а днес някои от тях пристигнаха при семействата си.

Мехмет Каракая, един от отвлечените, който е заминал за Ирак като шофьор на камион, разказва, че той и другите похитени са били спрени от полицията и отведени в участъка. След извършен разпит обаче те били предадени на сили на иракската съпротива.

Помислиха, че сме американци и ни държаха с вързани ръце и очи 12 часа. Заплашиха, че ще ни обезглавят. Два дни живяхме в страх за живота си, разказва още Каракая.

Друг от освободените заложници, Хайри Екинджи, каза, че е заминал за Ирак, за да може да изплати кредита, взет за покупката на няколко крави. "Дори 8-годишните деца там са с автомати в ръце", разказва той. По думите му турските заложници са били местени от похитителите на различни места.

Разбраха, че сме мюсюлмани, когато Али Джесур (друг от заложниците) поиска да направи намаз (молитва, която се изпълнява пет пъти дневно от вярващите мюсюлмани), спомня си Екинджи. Той допълни, че похитителите започнали да се държат добре с тях, когато установили, че и те изповядват исляма.

Екинджи допусна възможността отново да замине за Ирак, за да изплати взетия заем. Деветгодишният му син обаче твърдо заяви, че не иска повече баща му да ходи там.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят