Освободените заложници пристигнаха в Германия

14-те европейски туристи, които бяха освободени в понеделник, след като ислямски екстремисти ги държаха като заложници повече от пет месеца в пустинята Сахара, пристигнаха в германския град Кьолн от малийската столица Бамако.

Девет от заложниците са германци, четирима са швейцарци и един холандец.

Туристите бяха приети от малийския президент, след като германски военен самолет ги закара в Бамако от оазиса Гао, предаде Би Би Си.

Германският канцлер Герхард Шрьодер определи освобождаването на туристите като победа срещу международния тероризъм. Той обаче настоя да се предприемат действия срещу похитителите.

"След щастливия край, човек трябва да гледа напред. На мен ми се струва важно похитителите да не останат ненаказани", каза Шрьодер.

Обаче германската телевизия АРД твърди, че на похитителите е бил платен откуп от 4.5 млн долара.

По този повод в Германия възникна напрежение. Пресата писа, че похитителите са искали по 5 млн. евро за всеки отвлечен, както и гаранции за сигурността си.

Германската телевизия ЦДФ посочи, че посредник от Мали е дал откупа на заложниците, но парите не били дошли от германското правителство.

Повечето вестници в Германия не поставят под съмнение това, че е платен откуп, макар външният министър Йошка фишер да каза в понеделник, че политиката на страната му не е такава.

Президентът на Мали благодари на либийския лидер Муамар Кадафи, който подпомогнал освобождаването на туристите, макар да не казва как, предаде АП.

Алжир свърза похитителите с екстремистка ислямистка група, за която се смята, че е свързана с Ал Каида.

Малийски официални представители казаха, че няма никакви планове за преследване на похитителите.

"Ние вече нямаме притеснения, след като заложниците ни бяха предадени, заяви министърът на комуникациите пред АП.

В Германия избухна спор по въпроса доколко Германия трябва да е отговорна за своите граждани, когато те съзнателно пътуват в опасни части на света, предаде кореспондентът на Би Би Си. Според някои политици освободените заложници трябва да платят част от цената, платена за тяхното освобождаване.

Германският канцлер Шрьодер каза, че пътуващите трябва да носят отговорност за собствената си сигурност.
"Нека в този час на радост да напомня на нашите сънародници, които подготвят пътувания, да осигурят максимално своята сигурност", заяви той.

Около 32 туристи бяха взети за заложници от вероятни ислямски екстремисти по - рано тази година в южен Алжир.

По-късно те бяха прехвърлени в Мали, откъдето бяха изведени едва сега след интензивни преговори.

През май алжирски командоси освободиха 17 от задържаните.

Смята се, че един от заложниците - 45-годишна германка - не е издържала на горещините и вследствие на това е починала. В пустинята температурите достигат 45 градуса.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?