Освободеният от белгийските власти Фейсал Шефу имал алиби за часа на атентата

Освободеният от белгийските власти Фейсал Шефу имал алиби за часа на атентата

Заподозреният във връзка с брюкселските атентати Фейсал Шефу, обвинен в терористични убийства, но освободен вчера, има надеждно алиби и категорично не е "човекът с шапката", заснет от камерите за видеонаблюдение на брюкселското летище преди експлозиите, заяви неговият адвокат, цитиран от Ройтерс.

Адвокат Оливие Мартенс каза, че няма веществени доказателства, които да свързват клиента му с местопрестъплението и подчерта, че обвиненията, повдигнати на Шефу, се основават на свидетелствата на таксиметров шофьор, закарал предполагаемите атентатори до летището.
Шефу беше освободен четири дни след задържането му близо до брюкселската прокуратура.

"Шефу си е бил вкъщи и това може да бъде потвърдено от телефонни обаждания. Възможно е да се установи къде е бил чрез мобилния му телефон и в онзи момент той си е бил у дома", посочи Мартенс.

"Настоях пред съдията за спешното му освобождаване", каза адвокатът, като допълни, че няма доказателства като пръстови отпечатъци или ДНК, които да свързват клиента му с местопрестъплението.

Мартенс отбеляза, че засега Шефу официално остава обвиняем, но това няма да продължи дълго.

Съгласно белгийското законодателство даден разследващ съдия може да освободи заподозрян, но само специален съд може да оттегли обвиненията срещу обвиняем.

Споделяне

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?