Хелзинкският комитет се обърна към правосъдния министър:

Освободете се от професора, който предлага куршум вместо затвор

Освободете се от професора, който предлага куршум вместо затвор

Българският хелзинкски комитет (БХК) разпространи в сряда отворено писмо до министъра на правосъдието Диана Ковачева, с което призовава проф. Александър Стойков да бъде освободен от работната група към министерството, натоварена да пише проекта за нов наказателен кодекс. Стойнов е професор по наказателно право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" а в двата мандата на президента Георги Първанов той бе член на комисията по помилванията.

Повод за призива на правозащитната организация е интервю на проф. Стойнов, дадено за в. "Преса" отпреди два дни под заглавието "Издръжката на един затворник е по-голяма от заплатата на един професор". В него професорът защитава идеята за връщане на смъртното наказание, защото "куршумът е евтин", а осъдените на доживот престъпници са хора с "елементарна психика".

Стойков се аргументира, че е твърде скъпо да се издържат затворниците, че месечната издръжка на един от тях е по-висока от професорска заплата, докато в това време в България има деца, които умират, защото не могат да бъдат лекувани.

"Живеем в държава, където невинни деца умират, защото държавата няма пари да им плати лечението в чужбина. И в България може да се лекуват, ама трябват пари за тази работа. И колко деца ще си отидат от този свят ей така, защото държавата няма пари за лечение, а пък има пари да държи някои в затвора. Един куршум струва евтино... Осъдените на доживотен затвор без замяна са елементарни хора, с лесно приспособима психика. Те се приспособяват в затвора, а не е ясно колко време държавата ще ги издържа", казва проф. Стойнов и обявява, че е единственият, който си признава тези възгледи.

"Привържениците на отмяната на смъртното наказание имат много аргументи, но срещу този, който току-що изложих, нищо не могат да кажат", завършва тази тема юристът.

Според БХК тази позиция на професора издава възгледи, които "подхождат на скинар от неонацистка банда, а не на преподавател по право и още по-малко – на натоварен от държавата да изработва нов наказателен закон". Затова от правозащитната организация настояват за отстраняването му от работната група.

В писмото си до министър Ковачева от БХК отбелязват, че възгледите на професора по наказателно право, изразени в интервюто, са "човеконенавистни".

"Считаме, че е скандал, човек с подобни варварски, човекоомразни убеждения да бъде председател на каквато и да било работна група, още повече – за наказателен закон", казват още от БХК.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?