Освободиха отвлечения в Ирак журналист от български произход

Отвлеченият в неделя в Ирак френски журналист от български произход Александър Жорданов е освободен, съобщи в сряда привечер АФП, цитирайки катарската телевизия Ал Джазира. В сряда френското министерство на външните работи поиска в декларация незабавното освобождаване на 40-годишният телевизионен журналист.

Настояваме за незабавното и безусловно освобождаване на нашия сънародник и на всички цивилни, държани против волята им в Ирак, се казва в декларацията.

Десетки чужденци бяха отвлечени в Ирак през последните дни, заради което редица правителства и частни фирми призоваха своите граждани и служители да напуснат страната, а други призоваха да се избягват пътуванията.

Александър Жорданов е бил отвлечен в неделя, близо до Багдад. Той е снимал документален филм за телевизионния Канал+, когато заедно с оператора Иван Сурие станали свидетели на атака срещу военен конвой на около 50 км южно от иракската столица. Двамата слезли от колата, за да заснемат схватката между американските военни и група иракски бойци. По време на престрелката те потърсили убежище поотделно. Иван Сурие попаднал в ръцете на въоръжена сунитска групировка, която по-късно го освободила.

Освобождаването на Жорданов бе изискано и от иракски племенен вожд, представящ се за посредник в аферата със заложниците, който се аргументира с миролюбивата позиция на Франция по иракския конфликт.

Споделяне

Още от Свят