Освобождават от матури и випуск 2004 и 2005

Министерството на образованието предлага задължителните матури да се въведат чак от 2006 г., а за випуск 2004 и 2005 да важи досегашния ред. Според него, от матура се освобождава при оценки над 5.00.

Становището на образователното министерство за ново две годишно отлагане на задължителните матури бе представено на Политическия съвет на НДСВ от министър Игор Дамянов. Според него отлагането се налага заради несъвършенства в подзаконовата нормативна база, свързана с провеждането на матурите. Необходимо е първо тя да бъде коригирана в съответствие с изискванията на закона, преди да се прилага, отбеляза той. Запитан за конкретни корекции обаче, Дамянов посочи няколко текста в Закона за народната просвета и в Закона за степените на образование.

Министърът на образованието каза още, че завършващите от випуск 2004 и 2005 могат да се явят доброволно на матури, ако искат да използват резултата от тях като вход за висши учебни заведения. По думите на Дамянов вече има ВУЗ-ове, изявили желание да приемат с оценки от матури, но не посочи точно кои.

Министърът на образованието допълни, че процедурата за кандидатстване след 7 клас през 2004 г. ще остане същата, като идеята е от 2005-та да бъде променена. Експерти в министерството щели преценят до края на идната седмица дали няма да възникнат проблеми при класирането, ако се вземе решение след седми клас да се кандидатства и само с една оценка.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?