Освобождението от "Газпром" можело да дойде след 4-5 години

Освен в Черно море, за пръв път започват и проучвания на находища в Южна България

Освобождението от "Газпром" можело да дойде след 4-5 години

Ако започващите проучвания на собствени залежи на газ оправдаят очакванията, след четири-пет години България може да си осигури независимост на газовите доставки. Това прогнозира изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов по повод подписания през седмицата договор с френската компания "Тотал" (Total) за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море.

Без да назовава руския монополист "Газпром", с когото в момента българското правителство се опитва да договори нови по-изгодни условия за следващия газов договор, Андонов каза, че започналите проучвания на собствени находища създават "доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират газ през България".

Тази седмица бе обявено и началото на първите проучвания за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България.

"Ако България успее да постигне това, което е направено като предпроектни и предварителни проучвания за тези големи залежи в находище "Хан Аспарух", оттук насетне всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия. Ако това се докаже след 4-5 години от сондажа, който ще бъде изпълнен, ще имаме 25-30 години независимост от газови доставки за България", заяви Михаил Андонов в неделя пред БНР.

"Ние консумираме годишно 3-3.2 млрд. куб. метра. При тези предварителни разчети, които са направени - това са между 25 и 30 години независими доставки или това значи собствен добив", добави Андонов. "Дълбоководните сондажи се извършват на над 5000 метра дълбочина, това е тежък процес, защото при тези дълбочинни изследвания процесът е бавен, а технологиите са специални", поясни той.

По думите му "това, което в момента се прави, наистина създава доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират газ през България. В близките 4-5 години, ако това находище докаже тези капацитети, България ще стане доста сериозен играч на пазара на газ и ще бъде на 100% независима от всички останали доставчици".

Ако в разработвания от "Тотал" блок бъдат открити залежи, компанията ще има и правото за добив, от който България може да  получи  безплатно до 30%, заяви след подписването на договора на 29 август министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. По думите му този газ ще е с около 35-40% по-евтин от този, който в момента купуваме от Русия.

Междувременно правителството преговаря за нови договори с "Газпром" за доставка на газ, които да влязат в сила от 1 януари. Руският монополист, от чиито доставки към България е почти изцяло зависима, обвързва тези преговори с договореностите за газопровода "Южен поток". Преди седмица във Варна бяха подписани протоколи, с които България се ангажира до 15 ноември да подпише инвестиционното решение за "Южен поток", а към същата дата би трябвало да се договорят и новите споразумения за газови доставки.

Total, която ще работи в консорциум с ОМV и Repsol, получава правото в продължение на пет години да проучва територията на дълбоките води на Черно море за залежи на нефт и природен газ. Държавата ще получи "бонус" от 40 млн. евро, който се смята за рекорден. Цялата инвестиция за проучването, която Total трябва да осигури, е около 1 млрд. евро.

Шефът на БЕХ каза в неделя, че "бонусът" от 40 млн. евро, който ще бъде платен до седмица, е нормална практика навсякъде в света, където се взима концесия.

Същия ден министър Делян Добрев заяви, че за първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България. Първо ще бъде проучен "Блок 1-18 Тракия", който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и три нефтени находища.

"Има такива изследвания, правени на територията на Република Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се, прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок”, каза Делян Добрев пред бТВ.

Българо-руското дружество "Овергаз“ получи правото да извърши проучванията за конвенционален природен газ и нефт в блок "Тракия” след разрешение на Министерски съвет в края на 2010 година.

Проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро. Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

"Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората”, обеща кметът на Свиленград Георги Манолов.

Ако проучванията са успешни, добивът в района може да започне най-рано след четири години. В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.

Относно поскъпването на горивата шефът на БЕХ Михаил Андонов изтъкна, че цените се вдигат в целия свят.

"Всичко е вързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от тези изменения на цените на международните пазари. Правителството взема адекватни мерки как да се процедира и как да се излиза от тази ситуация", смята той и даде пример: "От 1 октомври има вероятност цената на газа да се намали с 1-1.5%, какво по-добро от това. Всичко, което правим, го правим за доброто на икономиката на България".

Пред БНР Андонов опроверга публикации за трудното финансово положение на БЕХ и декларира, че не е възможно холдингът да фалира.

Мерките, които сме предприели, дават положителни резултати, подчерта той.

Той посочи още, че заплатата му като директор на холдинга е 1886 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес