Работна група на ДКЕВР предлага

От 1 април по-евтин газ, а оттам и по-евтино парно

От 1 април по-евтин газ, а оттам и по-евтино парно

Цената на природния газ да се понижи с 3,89 процента от 1април до 630,94 лв. за 1000 куб.метра без акциз и ДДС. Това предлага работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чийто доклад е публикуван на сайта на комисията.

От "Булгаргаз" вече предложиха цената на природния газ за второто тримесечие на 2013 г. да бъде намалена с 3,22 процента до 635,35 лв. за 1000 куб.метра без акциз и ДДС. Сега действащата цена е 656,47 лв. за 1000 куб. метра.

Според изчисленията на регулатора с намалението на цената на синьото гориво ще бъде понижена и цената на топлинната енергия и преференциалната цена на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. От регулатора предвиждат цените на парното да бъдат намалени с различен процент за различните топлофикации, като най-голямо е намалението при "Топлофикация Бургас" - 6,54 на сто.

Работната група на ДКЕВР предвижда при "Топлофикация София" понижението на цената на топлинната енергия да е с 3,83 на сто, при пловдивската "ЕВН България Топлофикация" намаление на цената от 4,92 на сто, за "Топлофикация Плевен" изчисленото от работната група намаление е 6,48 процента. За останалите топлофикации, работещи с природен газ, намалението е също от порядъка на 4-5 процента, като почти без промяна предвиждат от регулатора да останат цените за "Топлофикация Русе" и "Топлофикация Перник".

От ДКЕВР съобщават, че председателят на комисията Евгения Харитонова свиква заседание на обществения консултативен съвет към ДКЕВР, на което да бъдат разгледани докладите на работната група за нови цени на природния газ и парното. Заседанието ще се състои на 22 март , петък, в сградата на ДКЕВР.

Очаква се през следващата седмица регулаторът да проведе и открито и закрито заседания и да вземе окончателно решение за цените на газа и парното.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?