От 1 август влизат в сила новите цени на тока

От четвъртък влизат в сила новите цени на тока. Клиентите на доставчиците на електроенергия ще могат сами да засекат изразходвания ток до 1 август и да им изпратят показанията.

Намалението за битовите клиенти на ЧЕЗ е 4.54%, за ЕВН - 4.21%, а за "Енерго-Про" - 3.75%. Нощните тарифи също намаляват - с между  2.5 и 5.5%.

Промени има и във фактурите, като цената на зелена и кафява енергия ще бъде включена в общата сметка. Точна разбивка за това от кой производител колко енергия са ползвали потребителите и на каква цена ще се получава през определен период от време.

ЕВН и ЧЕЗ вече обявиха, че ще направят извънреден отчет. "Енерго-Про" ще разделят  периода на две – преди и след 1 август и така ще пресмятат старата и новата тарифа.

Във връзка с новите цени и трите дружества доставчици на ток в България дават възможност на клиентите сами да си засекат електромерите, но това трябва да се случи точно днес.

Сроковете за подаване на самоотчетите обаче са различни. ЕВН ще приема данните до 3 август, а ЧЕЗ и "Енерго-Про" до 7 август включително.

Клиентите трябва да отбележат показанията на уредите и по двете тарифи - дневна и нощна, номера на електромера и абонатния си номер.

Данните могат да се пратят по пощата, през сайтовете на компаниите или да бъдат продиктувани на телефоните за обслужване на клиенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България