От 1 февруари може да се плащат местни данъци и такси към Столичната община

От 1 февруари може да се плащат местни данъци и такси към Столичната община

От 1 февруари собствениците на недвижими имоти в София могат да плащат местни данъци и такси за 2017 г. Това съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък недвижими имоти и данък МПС е 30 април 2017 г. За да ползвате отстъпката трябва да се плати данъка за цялата календарна година.

Няма отстъпка за плащането на такса битови отпадъци, чийто размер е най-висок.

Задълженията към столичния бюджет могат да се плащат и на равни вноски през годината.

За имотния данък и този за автомобила сроковете са 30 юни за първата вноска и 31 октомври за втората вноска.

Таксата за битовите отпадъци може да се плати на четири вноски. За първата срокът е 30 април, за втората – 30 юни, за третата 30 септември и за четвъртата – 30 ноември.

Плащането на местните данъци и такси става в данъчните отдели на районните администрации на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице.

Друга възможност за плащане на местни данъци и такси е по банков път или през интернет страницата на Столичната община, където могат да се правят и справки.

За това са необходими партиден номер и ЕГН или Булстат/ПИН номер, издаден от данъчните отдели на общината. Справки могат да се правят и от електронната страница на НАП с издаден от приходната агенция ПИК.

Кампанията за плащане на данъка върху моторните превозни средства в София тази година започна още на 5 януари. Така столичани имаха един месец повече да ползват отстъпката от 5% върху този местен данък.

Планираните в бюджета на София приходи от данъци и такси за тази година са 623.5 млн. лв. От тях 102.5 млн. лв. се предвижда да дойдат от данък недвижими имоти, 79.5 млн. лв. от данъка върху автомобилите и 189 млн. лв. от таксата за битови отпадъци.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?