От 1 февруари шаловете не важат като предпазно средство срещу Covid

Здравният министър издаде заповедите за променените противоепидемични мерки

От 1 февруари шаловете не важат като предпазно средство срещу Covid

Здравният министър Костадин Ангелов издаде във вторник вечерта заповедите за противоепидемичните мерки, които ще важат в извънредната епидемична обстановка до 30 април 2021 г. Те предвиждат разхлабване на част от мерките, но затягат правилата за носене на маска на открити и закрити обществени места.

По подобие на някои държави в ЕС, които въведоха задължително използване на по-висок клас защитни маски (Германия, Франция, Австрия), България затяга изискванията, като отпада възможността гражданите да ползват шалове, шлемове или други предпазни средства вместо маска.

От понеделник в закрити обществени пространства, включително в транспорта, ще се влиза задължително със защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба. Досега се разрешаваше да се ползват също шлемове, шалове, кърпи и др., които занапред няма да се признават. Остава задължението за носене на маска и на открити обществени места, когато има струпвания и не може да се осигури дистанция от поне 1.5 м, става ясно още от заповедта на Костадин Ангелов.

С втора заповед здравният министър разрешава поетапно разхлабване на част от противоепидемичните мерки.

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината (задължително с маска и при запълване на максимум 30% от местата при спазване на дистанция от 1.5 м), както и груповите занимания на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м.

От същата дата се отварят фитнесите, които могат да работят при използване на максимум 50% от капацитета на помещенията и спазване на 2 м дистанция. Работата си възобновяват и търговските центрове и моловете, като малолетните и непълнолетните деца могат да ги посещават само с родител, настойник или друго пълнолетно лице.

Заведенията за хранене и развлечение остават затворени за посещения до 28 февруари, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. По изключение продължават да работят ресторантите към хотелите и другите места за настаняване при досегашните изисквания - само за гостите на хотела, при максимум 50% капацитет и с работно време до 22 ч.

Според заповедта на 1 март следва да отварят всички ресторанти и заведения с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Те ще могат да използват до 50% от капацитета им, а между облегалките на столовете на две съседни маси трябва да има отстояние от 1.5 метра, като персоналът задължително трябва да носи защитни маски. Според обещанията на властите нощните заведения трябва да отворят на 14 март, но подобен текст не е записан в заповедта на Ангелов. 

В нея обаче фигурира възстановяването на присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас при спазването на следния график:

- от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас;

- от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас;

- от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

С трета заповед от 29 януари България въвежда задължително представяне на отрицателен PCR тест за пристигащите в страната чужди граждани на държавите от ЕС, Шенгенското пространство и трети страни, за които няма в сила пълна забрана за влизане у нас. Изследването трябва да е направено най-много 72 часа преди пристигането.

Изискването важи за гражданите на държави членки на ЕС, Великобритания, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел, Кувейт, Беларус и Турция. Българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства могат да заменят теста с 10-дневна карантина.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?