От 1 май в България ще се влиза с ваксинационен сертификат или тест

На църква за празниците: с маски, без целуване на икони и струпвания

От 1 май  в България ще се влиза с ваксинационен сертификат или тест

От 1 май в България ще се влиза по три начина: с ваксинационен сертификат, отрицателен тест за коронавирус или тест, доказващ, че човек е преболедувал коронавируса. Това обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг в петък.

Заради началото на туристическия сезон България започва да признава ваксинационните сертификати. Те се издават след поставянето на 2 дози ваксини и важат 14 дни след издаването им, тъй като след този период се счита, че е постигнато оптимално ниво на имунитет. Освен с тях, в страната ще може да се влиза с отрицателен PCR или антигенен тест, като на сайта на МЗ ще бъде публикувана информация за видовете антигенни тестове, които се признават на европейско ниво. Третата опция е човек да покаже документ за положителен PCR или антигенен тест, доказващ преболедуване. Тестът обаче трябва да датира от не повече от 6 месеца преди датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, тъй като няма достатъчно информация колко дълго продължава имунитетът след преболедуване. След изтичането на 6-те месеца трябва да се ползва някой от другите 2 варианта: ваксинационен сертификат или отрицателен тест.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че мерките са съобразени, така че да съвпадат с налаганите от останалите страни в ЕС мерки. "Целта е да са почти същите, каквито ЕК най-вероятно в края на май или на юни ще въведе със задължителен регламент за целия ЕС", каза Кунчев.

Освен това здравните власти излязоха с няколко препоръки относно църковните служения по време на предстоящите празници – Цветница и Великден. Те ще бъдат изпратени на Българската православна църква, с която здравните власти са провели и разговори. Те включват:

Задължително спазване на дистанция от 1.5 метра между всички участнити в служенията.

Носене на защитна маска, която да покрива носа и устата за всичики участници с изключение на свещениците.

Да бъде поставен дезинфектант за ръце на входа на храма.

Да се дезинфекцират контактните повърхности в храма.

Да се регулира потока от хора, така че да няма струпвания.

Да се обособят отделни входни и изходни коридори доколкото е възможно

Да се поставят информационни табла за мерките.

Да се намали по възможност продължителността на църковните ритуали.

Сред препоръките на здравните власти е да не се целуват икони и други реликви в храма, а върбовите клонки да се раздават пред храмовете - на открито.

"Няма особена разлика в ритуала между миналата и тази година. Не е забранено влизането в църквата, но трябва да спазваме отстояние и да ползваме лични предпазни средства, да се избягва струпване при спазване на общите правила, които важат за молове, магазини", разясни Кунчев. Той допълни, че организацията по места ще зависи от големината на храма. "Има много начини да се почете празникът, не е задължително да се посещава църквата и то в най-натоварения момент", каза още Кунчев.

Разхлабването на мерки продължава

Същевременно здравният министър обяви разхлабването на още няколко противоепидемични мерки, като това беше аргументирано с устойчивата тенденция за намаляване на заболеваемостта.

От утре, 24 април, ще бъдат разрешени груповите занятия в образователни и езикови центрове и школи при физическа дистанция от най-малко 1.5 метра, носене на маски, дезинфекция и проветряване.

След 10 май ще се увеличат броя класове, които могат да присъстват в училище, но това ще стане с отделна заповед след удължаването на извънредната епидемична обстановка с 1 месец до края на май.

От 24 април се разрешава и провеждането спортни състезания на открито с публика при 30% заетост, но не повече от 1000 души на сектор, със задължително носене на маски и спазването на дистанция.

"Има продължаващо четвърта седмица намаляване на заболеваемостта. От вчера тя падна на под 400 на 100 000 душ. Сравнявайки със средното за ЕС понижение, което е 10.2%, у нас то е 22%, което ни дава основание за разхлабване на още мерки без прекален риск", аргументира разхлабването на мерките Кунчев.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус