От 1 септември започва мисията на българския батальон в Ирак

Мисията на българския батальон в Ирак започва на 1 септември и ще бъде под полско командване, съобщи бригаден генерал Галимир Пехливанов, командир на Командване на Оперативните сили, чийто щаб е в Пловдив. 480-те рейнджъри ще заминат от Бургас в началото на август и, до прехвърлянето им в Ирак, ще останат в специален базов лагер в Кувейт, където ще се адаптират, уточни ген. Пехливанов.

След едноседмична почивка двете пехотни роти на батальона са подновили обучението си в 61 Стрямска бригада в Карлово, съобщи БТА. Продължава набирането на логистични специалисти - шофьори, хлебари,техници, общо 30, необходими са и трима лекари за медицинския пункт.

Запасняци могат да попълнят пехотния ни батальон, ако до края на седмицата не се намерят доброволци сред военните, заяви началникът на Генералния щаб генерал Никола Колев по Дарик радио. Той каза, че се подготвя се процедурата, по която ще бъдат набирани запасните военни. По време на операцията те ще бъдат със статут на кадрови военни и ще получават съответните възнаграждения.

Екипировката на българските военнослужещи се изработва специално за случая, отбеляза ген. Пехливанов. Обувките са чешко производство, камуфлажните униформи се произвеждат за първи път у нас и ще бъдат по два комплекта на човек.

Батальонът ще бъде оборудван с над 100 персонални радиостанции и ще разполага с бойни машини на пехотата със 120 мм оръдия и минохвъргачки, които са на въоръжение в Българската армия, а личното оръжие е автомат "Калашников" и пистолет.

Не е изключено обявеното заплащане от по 60 долара на ден да бъде увеличено, за което обаче ще е необходимо решение на Народното събрание.

Споделяне

Още от България