От 1 юли Гърция отваря за туристи ГКПП "Илинден - Екзохи"

От 1 юли Гърция отваря за туристи ГКПП "Илинден - Екзохи"

От 1 юли граничният пункт "Илинден - Екзохи" ще бъде отворен за туристи, обяви областният управител на Благоевград Николай Шушков, цитиран от БТА в петък.

Главният секретар на Министерството на външните работи на Република Гърция е уведомил вчера българското посолство в Атина, че пунктът ще започне да пропуска от гръцка страна туристи с автомобили и автобуси.

Официалното решение на гръцкото правителство се очаква в рамките на днешния ден, с което ще се уточни режимът на преминаване.

"От българска страна уверявам, че имаме пълна готовност с всички екипи от контролните органи, които да работят при 24-часов режим на работа", посочи Николай Шушков.

По думите на областния управител на Благоевград това е успех за българската дипломация, която от затварянето на пункта "Илинден - Екзохи" е работила активно по този проблем. Катализатор за това решение вероятно е и срещата на делегация, водена от Николай Шушков с управителите на областите Драма и Кавала.

Гръцката страна е уведомила българското правителство и за това, че на ГКПП "Кулата - Промахон" ще бъде засилено присъствието с над двадесет гръцки гранични полицаи, което да ускори преминаването.

Очаква се да бъде отворен и граничния пункт "Богородица - Евзони" на границата между Гърция и Република Северна Македония, откъдето ще се пренасочват пътниците от Сърбия и Северна Македония, което също ще намали трафика на ГКПП "Кулата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?