От 1 юли Париж въвежда ограничения за превозни средства от нисък екологичен клас

От 1 юли Париж въвежда ограничения за превозни средства от нисък екологичен клас

Неделя, 30 юни, е последният ден, в който във френската столица и околностите ѝ или в така наречения район Голям Париж, за последно ще могат да се движат без ограничения превозни средства от нисък екологичен клас, включително и дизелови леки автомобили, регистрирани до 1 януари 2006 г., пише френският в. "Паризиен", цитиран от БТА.

Властите на Париж разпоредиха от 1 юли всички коли, попадащи в категорията CritAir4, един от седемте съществуващи във Франция екологични класа, да не се движат в столицата и околностите ѝ. Става дума за леки коли и за микробуси, пуснати на пазара до 2006 г. и отговарящи на стандартите Евро-3. Освен това забраната касае и мотоциклетите и мотопедите, които са по-стари от 2005 г. и дизелови камиони, пуснати на пазара от 2006 г. до 2009 г.

За леките коли забраната ще действа само в делничните дни. За товарните автомобили с тегло над 3.5 тона и автобусите от съответния екологичен клас или от по-нисък клас в който и да е ден от седмицата се забранява да влизат в пределите на така наречения перифериен булевард, който е околовръстното шосе на Париж. Ограниченията не касаят движението по самия булевард. Глоба за неспазване на правилата ще се налага и възлиза на 135 евро за камиони и на 68 евро за леки коли и мотопеди.

Споделяне

Още от Европа