Иван Костов:

От 130 години не се е случвало информация да е достъпна за едни депутати и да е скрита за други

От 130 години не се е случвало информация да е достъпна за едни депутати и да е скрита за други

"Какво крие комисията на г-н Красимир Ципов". Това запита от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. От думите му се разбра, че временната анкетна парламентарна комисия, създадена за разследване на случаите на полицейска насилие и оглавявана от депутата от ГЕРБ Красимир Ципов, е отказала да предостави стенограмите от заседанията си на депутати от опозицията.

Комисията бе бойкотирана от левицата и десните и се превърна в орган на управляващите, проверяващ собствената си изпълнителна власт. Опозицията създаде неформална алтернативна комисия по идея на Костов.

Костов се обърна към колегите си по повод на искането на комисията "Ципов" да се удължи мандата ѝ с един месец. Съпредседателят на Синята коалиция обясни, че от официалната комисия му отказали стенограмите от заседанията и го накарали да пише молба до нейния председател.

"Нали имаме равни права по конституция - защо ние не можем да прочетем стенограмите от работата на комисията, как така изведнъж едни от нас стават информирани, а други - не", продължи той. "Става дума не за един смъртен случай, а за два , подчерта той важността на предмета на работа на временната парламентарна структура, която като първа задача трябва да разследва какво се случи около разкриването на убийството на 18-годишната Мирослава от Перник.

"Какво крие комисията на г-н Ципов, г-жо председател. Вие като ръководител на Народното събрание можете ли да търпите положение, при което се прикрива истината, създава се параван и се нарушават правата на народни представители", запита той Цецка Цачева.

"Ще стане много ясно какво прикривате - аз ви го обещавам, не знаете въобще за какво става дума", закани се той и отново призова Цачева "да постави на място г-н Ципов и колегите му".

"Следващите въпроси, което ще ви зададат ще са - какво не могат да прочетат депутатите и какво точно се крие в тези стенограми... но тази истина ще стигне до нас", продължи той.

"Веднага свалете забраната в секретна секция и направете стенограмите на комисията достъпни", настоя още Иван Костов. "Такъв прецедент няма в над 130-годишната история на парламента – ориентирайте се къде сте и се поправете, за да не стане още по-голям скандал", предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?