От 15 години не е имало толкова автобуси от Турция

От 15 години не е имало толкова автобуси от Турция

Всички видяха как в деня на изборите в Ардино пред избирателните секции спират автобуси с хора от Турция. Те слизаха, отиваха да гласуват, после се насочваха към щаба на ДПС, за да си получат парите за пътуването. След това се качваха обратно на автобусите и си отиваха.

Това каза загубилият кандидат за кмет на община Ардино Мехмед Дикме пред Нова телевизия в понеделник. Той бе издигнат от партия “Новото време”, но бе победен още на първия тур от кандидата на ДПС Ресми Мурад, който спечели с 54%.

Дикме е бивш министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски от квотата на ДПС. Лидерът на партията Ахмед Доган го оттегли предсрочно от поста и го замени с Нихат Кабил. Твърди се, че това е станало заради отказа на Дикме да обслужва “обръча от фирми” на Доган.

Преди да стане министър, Дикме беше кмет на Ардино. Конфликтът между него и Доган в последните години бе неприкрит, въпреки публичната сдържаност на Дикме към бившия му партиен водач. В последните си предизборни прояви в Кърджали и Ардино Доган заяви по адрес на Дикме, че го е “направил човек”, а той му отвърнал с неблагодарност.  

По думите на Мехмед Дикме пред Нова телевизия, акцията с екскурзиите е била надлежно документирана от хората в неговия щаб.

Българските граждани, които живеят зад граница, имат правото да гласуват и никой не може да им го отнеме, коментира той. Никога в последните 15 години обаче 10 хиляди души не са гласували в Ардино, както бе на тези избори, каза той.

Според мълвата, на дошлите от Турция с коли се плащало по 350 лева за разходите, в с. Брезен от общината давали по 50 евро на човек. Пред камерата на Нова телевизия дошлите от Турция смутено отричаха да им се плаща, но не скриваха, че са дошли да гласуват. Една възрастна жена обясни на развален български, че не знае за кого ще гласува.

От щаба на Дикме са установили, че от подадените в общината бюлетини 7-8% са били пуснати без пликове, близо половината от бюлетините са били недействителни, но после са обявени за редовни, а 30-40% от хората са влизали в стаичките с придружители, което е забранено. Хората на Дикме са сезирали ЦИК за нарушенията и ще поискат касиране на изборите.  

В селата  Башево и Чернигово хората били заплашвани с абсурдните закани, че ще бъдат изселени в Белене, ако “други дойдат на власт”.

Екскурзионното гласуване на български изселници от Турция бе омаловажено от лидера на ДПС Ахмед Доган в нощта след изборите. Според него дошлите няколко хиляди души не биха могли да обърнат резултатите от вота.

Същевременно гражданско обединение „За Кърджали”, съставено от 22 политически и граждански формации, внесе в понеделник жалба в ЦИК с настояване за пълна проверка на избирателните списъци, по които се проведе гласуването в Кърджали в неделя. Копие от жалбата е предадено и в Окръжната прокуратура, съобщи говорителят на обединението Димитър Арнаудов.

Според формацията на всички било станало ясно, че в Кърджали и общината има етническо гласуване от страна на ДПС.

За приключилия първи тур на изборите от Турция в района са пристигнали общо 5 000 души, които до голяма степен са повлияли върху крайните изборни резултати, твърдят от обединение „За Кърджали”.

В общината вече има радикализация на отношенията, тъй като с демократични средства не могат да се решават политически въпроси, коментира членът на обединението и вече общински съветник Вячеслав Спасов. В новия общински съвет обединение „За Кърджали” вкарват 11 съветника.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?