От 15 октомври се откриват търговете за строител на новата писта на летище "София"

От 15 октомври до 1 ноември ще се проведат търговете за строители на новата писта и на пътническия терминал на летище "София", обяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Здравко Величков. Тези дни ще излезе и обявата за търг за изпълнител на проекта по укрепване на реката.

Летище "София" няма да преустановява дейността си по време на ремонта, защото работата ще върви поетапно. Строителните работи трябва да започнат от средата на април. След като върховният административен съд отхвърли преди два дни жалбите на собственици на имоти на определените за строителство терени, вече няма какво да бави конкурсите за разширяването на аерогарата.

Целият проект струва 226 милиона евро и в тази сума са предвидени и парите за обезщетяване на собствениците. За тези, които държат на обезщетение, то ще става по пазарни цени, друга част от собствениците държат на замяна.

Общо 856 дка ще бъдат отчуждени за строителството на новото летище, върху 42 дка от тях са построени сгради. В тръжната документация има клауза, че обезщетенията продължават и една година след започване на строителството. Окончателно то трябва да завърши през 2004 година.

Разчетено е новото летище "София" да приема 2,5 млн. пътници годишно. Ще бъде изградена и 3500 метрова писта, върху която трябва да кацат мощни машини като "Боинг 747". Строителството на пистата ще струва 64 млн. евро, 40 млн. евро от които са от Кувейтския фонд за арабско сътрудничество.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес