От 2 години прокуратурата разследва сигнал за корупция срещу Марковска

Подозренията са, че съдийката получавала рушвети за дела чрез приятеля си Георги Георгиев

От две години в прокуратурата има разследване за търговия с влияние, подкуп и пране на пари, свързано с избраната за конституционен съдия Венета Марковска. Това стана ясно в четвъртък, след като президентът Росен Плевнелиев бламира полагането на клетва на Марковска в Конституционния съд (КС), заявявайки: "Получих писмо от прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати".

Два часа по-късно говорителят на прокуратурата Стелияна Кожухарова съобщи, че става дума за досъдебно производство от 2011 г. срещу неизвестен извършител за търговия с влияние и подкуп в периода 2005-2010 г. Делото е образувано след анонимен сигнал. Практиката на държавното обвинение е първо да образува делата срещу неизвестен извършител и след събирането на доказателства да ги конкретизира.

"Анонимният сигнал съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от страна на Георги Георгиев, в близки отношения с г-жа Марковска, за това, че e употребил влияние при уволнението на служители от МВР по повод възникнал конфликт, за придобити множество имоти под формата на дарения и за оказвано влияние при вземане на решение по водени административни дела", каза Стелияна Кожухарова.

Разследването е свързано с бизнесмена Георги Георгиев, който Марковска сега твърди, че ѝ е просто познат, но според изявление на вътрешния министър Цветанов отпреди две години, двамата живеели на семейни начала.

Стелияна Кожухарова уточни, че едното разследвано престъпление е за подкуп, даден от неизвестно лице на длъжностно лице, което според сигнала е Венета Марковска.

В същия период "неизвестно лице" e получило подкуп (според сигнала това е Георги Георгиев) след негово обещание, че може да оказва влияние на длъжностно лице. 

Делото в прокуратурата не е спирало, по него се работи, но няма привлечени обвиняеми, добави Кожухарова.

Основното проверявано лице е Георги Георгиев за подозрителните времеви съвпадения между имотните дарения, които е получавал, и решенията по дела, в които съдия е била Марковска, научи Mediapool от свои източници.

Фрагменти от тази информация се съдържат във втората част от анонимния сигнал, подписан от Георги Тонев Колев до Народното събрание преди изслушването на съдия Марковска. В него се казва, че Георгиев има получени дарения по всички краища на страната. Той е получил 20 дка в курортното селище Буйновци в Еленския балкан. През юни 2008 г. са му били подарени имоти от Здравко и Павлина Костови – над 4 декара в кв Суходол, София.

През януари 2005 година Георги Георгиев придобива от Община Царево имот от 1.2 дка в Ахтопол срещу 13 лв за квадрат, пише в сигнала. Според него сделката е сключена при свободно договаряне между Георгиев и кмета Петко Арнаудов. След 2 години георгиев получава като дарение съседен терен от 1 дка, а дарител е софийският бизнесмен Евстати Тодоров. По лична карта Тодоров е регистриран през няколко къщи от адреса на Георгиев в Бояна, се казва в информацията.

Най-интересното дарение той получава през октомври 2007 г., когато става собственик на апартамент в съседната сграда на Министерския съвет – на бул. "Дондуков" 5, пише в писмото, изпратено до Народното събрание преди изслушването на Марковска.

Сигналът, подписан от Георги Тонев Колев, дава обяснение на това: "имотите са заплатени от двойката Марковска-Георгиев, но вместо истински договор за продажба се оформя дарение, защото купувачът няма смислено обяснение за средствата и богатството си".

Сериозни имотни операции извършват и близките на Венета Марковска – синът ѝ Петър Марковски и майка ѝ Калица Петрова, която през 2005 и 2006 купува изгодно от физически лица общо над 2500 кв. м. плюс три сгради в курортното пирдопско село Душанци. През 2005 г. 80-годишната ѝ майка сключва и договор с община Долна Митрополия. Тя купува 660 кв м в регулация на цена от 10 лв за кв.м., пише в сигнала.

Изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов е уведомил президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева за образуваното през 2011 г. досъдебно производство, съобщи още Стелияна Кожухарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България