От 20 април българите спират да работят за държавата

До 20 април българите вече ще са изработили дължимите си данъци за държавата през 2012 г. и вече доходите им ще остават само за тях, съобщиха от Института за пазарна икономика (ИПИ) в четвъртък. Датата на свободата от правителството и налозите е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено от хората бъде моментално изземано за планираните бюджетни нужди.

В България този ден традиционно се пада някъде през месец май, но през последните 3-4 години идва по-рано заради по-ниските приходи и появата на бюджетен дефицит. Така държавата уж изземва от гражданите си по-малко, но всъщност харчи както преди – за сметка на натрупани резерви и нови дългове.

 

Така от 20 до 25 април през тази година данъкоплатците би трябвало да работят допълнително за държавата, за да покрият и дефицита през 2012 г. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата, продължават със сметките от ИПИ.

 

Денят на свободата от правителството се изчислява според планираните за годината бюджетни приходи и заложения брутен вътрешен продукт. За 2012 г. се предвижда българите да изработят средно по 223 млн. лв. за един календарен ден. Следователно са нужни 111 дни, за да се изработят предвидените 24.8 млрд. лв. приходи в бюджета. Взет е под внимание и фактът, че 2012 е високосна година, което означава един допълнителен ден за работа и попълване на хазната.

 

За хората, които не работят или са в сивия сектор, денят на свободата идва значително по-рано, докато за средната класа българи, които плащат по-високи осигуровки и потребяват повече, освобождаването на данъците идва дори през лятото.

 

Най-много дни – 33, са нужни за попълване на приходите от ДДС през тази година. За осигуряването на постъпленията от акцизи трябват почти 19 дни. За осигуровките е необходимо да се работи 25 дни – 17 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравни вноски. Приходите от подоходните данъци тази година се попълват за 10 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 работни дни трябват да се платят държавните и общински такси, а имуществени данъци отнемат 3 дена.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?