От 2004 г. се въвежда такса за използването на определени пътища

От 1 януари 2004 г. за преминаване на моторни превозни средства по определени с решение на правителството автомагистрали, пътища от първокласната пътна мрежа, пътища, използвани за международен и междурегионален транспорт, и пътища в граничните райони се въвежда такса за ползване на инфраструктура за определен период от време.

Това реши днес парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за пътищата. Размерът и начинът на събиране на таксата, както и моторните превозни средства, за които се въвежда, ще се урежда със закон, който трябва да се приеме до 30 септември тази година.

До 3 години след въвеждането на таксата размерът ѝ ще се изравни с този на регистрираните в страните-членки на ЕС моторни превозни средства, приеха народните представители.

От ОДС предложиха срокът за изравняване на таксите с тези на ЕС да бъде 6 години, тъй като пътищата в България не отговарят на критериите на ЕС, а таксите са непосилни за българското население. От левицата заявиха, че с тези промени не се отчитат действащите реалности в страната и тежкото положение на населението.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес