От 2015 г. всички нови коли в България ще са с свързани с телефон 112

От 2015 г. всички нови автомобили у нас ще бъдат с вградено специално устройство, което автоматично ще се свързва с телефон 112 в случай на произшествие. Това съобщи Йосиф Калев – ръководител сектор "Проучване и развитие" в Районен център 112 – София, цитиран от БТА.

Устройството ще предава пакет с информация, включваща данни като час, време на произшествието, посока на движение на колата, скорост, номер на автомобила, брой пасажери. Всички данни, необходими за предприемане на действия и бързо изпращане на екипи на място, ще се подават автоматично в случай, че пътниците не са в състояние да говорят. Устройството ще позволява и използването на гласов канал от пострадалите.

Машинката ще разполага и с паник бутон, който е свързан със спътници и ще предава точното местоположение на превозното средство.

Сега навсякъде в Европа се реализират пилотни проекти за въвеждане на устройството. България заедно с още 5 страни участва във втората фаза на проекта, чиято обща стойност е 6 млн. евро. От тях 3 млн. евро е европейско финансиране.

За старите коли ще бъде препоръчително, а не задължително закупуването на такова устройство, съобщи още Калев. По думите му желанието на Европейския съвет е цената на изделието да бъде под 100 евро. В България вече има фирма, която е заявила готовност да го произвежда, каза Калев, но не съобщи името на фирмата.

Споделяне

Още по темата

Още от България