От 29 март МВР ще приема заявления за издаване на новите лични документи

От 29 март ще се приемат заявления за издаване на лични документи на българските граждани от новия вид с биометрични данни. От дирекция "Консулски отношения" към Външно министерство във вторник съобщиха, че от 15 февруари дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина ще преустановят приемането на заявления за издаване на български документ за самоличност – паспорт. По изрично искане може да се издава временен паспорт или временен паспорт за завръщане в страната.

След 15 февруари 2010 г. българските представителства в чужбина ще продължат да приемат само заявления за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС, но не и на паспорт.

От 29 март 2010 г. в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, в които има изградени биометрични гишета, ще започне прием на заявления за издаване на нови лични документи, посочиха още от външно министерство.

Досега издаването на тези документи беше отлагано няколко пъти, като последно това стана през декември м. г., когато парламентът реши срокът за въвеждането им да бъде удължен с 6 месеца – до юни.

Документите с удължен срок ще бъдат валидни само на територията на страната, тъй като българското законодателство няма пряко и обвързващо действие извън територията на държавата.

Удължаването на срока се наложи заради поредното забавяне на процедурата по издаването на новите документи с биометрични данни.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?