От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан

От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан

От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ от Азербайджан, съобщи пресслужбата на кабинета. Съгласно подписания договор на "Булгаргаз" с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 млрд. куб. м природен газ годишно от находището "Шах Дениз 2" за срок от 25 години.

"Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1 януари 2021 г. ще посрещнем азерския газ, за който толкова поколения политици говориха с Азербайджан", е заявил премиерът Борисов на днешното правителствено заседание.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е отбелязала важността на договора с Азербайджан. "Това е един изключително важен договор, който е свързан с изпълнението на нашите приоритети - диверсификацията на доставките на природен газ . Той ще ни даде възможност от 31 декември тази година България да има нов, различен източник", е заявила Петкова.

До началото на октомври следващата година природния газ ще получаваме през временна възможна точка на доставка - "Кулата", която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система, се посочва в прессъобщението. Междувременно продължава изграждането на Междусистемната газова връзка Гърция - България . Именно точката на свързване между TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този преходен период.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?