От агнeта и футбол до изкуствен интелект – какво договаря Борисов в Емиратите

Мога да назнача министър на изкуствения интелект, обяви премиерът

Премиерът Бойко Борисов проправя път за мащабно сътрудничество с Обединените арабски емирства (ОАЕ), където той бе посрещнат с официална церемония и се срещна в неделя с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Едната новина е, че България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство, което българският премиер очаква да стане още до края на годината. Той обясни този договор с факта, че има съвпадение в програмите на двете правителства.

"На първо място това, което се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и ОАЕ, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно", заяви Борисов пред придружаващи го български журналисти.

Мога да назнача министър на изкуствения интелект

На въпрос дали е готов да назначи министър на щастието, какъвто има в ОАЕ, премиерът отговори: "Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма, ние всеки ден сами и създаваме толкова проблеми, че можем да ги овладеем, но мога да назнача министър на изкуствения интелект."

По думите му още през следващите две седмици представители на ОАЕ ще дойдат да разгледат български университети, индустриални зони и училищата, в които имаме гениални ученици, които печелят олимпиади. "Ние не искаме някой да ни дава пари. Това, което предлагаме, носи инвестиции, носи принадена стойност", поясни Борисов.

Нова перспектива пред България и Балканите с износ на агнета за ОАЕ

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика, ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, разясни Борисов. И допълни, че държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието. "Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите, това би било реалистично. При добра координация бихме могли да сме конкуренция на Австралия и други държави", заяви Бойко Борисов.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, добави той.

ОАЕ имат интереси да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани, заяви по-рано престолонаследникът на Абу Даби, който прие в двореца си българския премиер.

В отговор на проявения интерес Борисов му разказа какво е свършено през шестте месеца на българското европредседателство, акцентирайки върху усилията за интегриране на Западните Балкани в ЕС.

Емиратите вече са стъпили с многомилиардни инвестиции в Западните Балкани, особено мащабни в съседна Сърбия. Интересът им се материализира първо с програми с за помощ към Албания и Косово, след това в Босна и Херцеговина и Черна гора и накрая в Сърбия.

Престолонаследникът пожела да посети "тази велика страна България"

България има стратегически интереси за сътрудничество с ОАЕ в областта на икономика, земеделието, строителството, технологиите и военната промишленост, е заявил Бойко Борисов пред престолонаследника, който пък се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура, информира правителствената пресслужба. 

Той изрази желанието на България да участва в Световното универсално изложение "Експо" 2020 в Дубай.

Шейх Мохамед изрази желание да посети, по думите му, "тази велика страна България".

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и ОАЕ, коментира по-късно Борисов пред репортери. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес поясни той.

Собственикът на "Манчестър сити" обещал безплатно обучение на футболисти

Престолонаследникът на Абу Даби е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на футболния клуб "Манчестър Сити". От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени за безплатно обучение 10 - 20 - 30 български футболисти и треньори, информира Борисов и уточни: "Ще изпратя Красен Кралев, да се договарят".

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още премиерът пред придружаващите го журналисти.

И съобщи, че само няколко часа след срещата с престолонаследника, той го потърсил по телефона и му съобщил, че изпраща при него шефа на инвестиционните фондове в ОАЕ, с когото разговаряли за различните сфери на сътрудничество.

Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

Шейх Мохамед е коронясаният принц на ОАЕ и води преговори от името на монархията в сфери като енергетика, отбрана, инвестиции и политика. Завършил е академията "Сандхърст" във Великобритания и е член на Върховния съвет за петрол.

Да се установи сътрудничество между службите на България и ОАЕ

В интерес на България и на ОАЕ е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, сред които сигурността и борбата с тероризма, заяви Борисов по време на разговора си със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал-Нахаян, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Той е подчертал, че е важен обменът на информация и опитът в борбата с престъпността и контрабандата, за това е добре да се установи сътрудничество между службите на двете страни.

Борисов определил като положително постигнатото взаимно признаване на свидетелства за управление на МПС. Влизането в сила през месец юли на меморандума, който урежда този въпрос, беше дългоочаквано събитие за съгражданите ни в ОАЕ. С него отпадна необходимостта те повторно да посещават шофьорски курсове и да полагат изпити във федералната монархия, се отбелязва в съобщението на МС за визитата.

За 2017 г. стокообменът между България и федералната монархия е 202 млн. щатски долара, като износът ни е за 170 млн.

Страната ни изнася предимно цигари, електронни апарати, арматурни артикули. За 21 години инвестициите на ОАЕ в България са 89 млн. евро, което нарежда монархията на 37-о място по размер на преките инвестиции в нашата страна. В монархията от Персийския залив живеят 7000 българи - вероятно най-голямата българска общност в Залива, а и изобщо в целия Арабски свят. През април Екатерина Захариева откри посолство на България в Абу Даби.

ОАЕ е третият най-голям нефтопроизводител в Персийския залив след Саудитска Арабия и Иран, а годишният БВП, който генерира, е 192 млрд. долара.

Към момента българското бизнес присъствие в Емиратите и по -специално в Дубай се свързва - неофициално - с депутата от ДПС Делян Пеевски, който преди няколко години започна преструктуриране на бизнеса си и изнесе там част от него, представляван от подставени лица и офшорки. През 2016 г. дубайската офшорка TGI Middle East FZE изкупи дяловете на Делян Пеевски и Едуардо Миролио в "Булгартабак холдинг". През май т.г. "Булгартабак" обяви, че регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. притежава 18.1% от капитала на цигарения холдинг.

Следващата спирка от обиколката на Борисов в региона е Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?