От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

От април телекомите ще предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите

По решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 април започва променянето на правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон. Телекомите ще трябва да предлагат оферти със секундно отчитане на разговорите след 30-ата секунда.

Досега потребителите на мобилните оператори плащат за изговорено време по системата "60 секунди плюс една". Така например разговор с времетраене 10 секунди се отчита за минута. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1". Задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, които ще са безплатни, а следващите секунди ще се плащат реално.

Промяната трябва да се случи от 14 април и ще важи за новоподписаните договори, а не за вече сключените с мобилни оператори.

Досегашният начин на тарифиране беше уловка за абонаментните планове с много включени безплатни минути. При тях дори ако говорите минута и една секунда, от оператора се отчитат за две минути и по този начин голямото количество безплатни минути, с които се привличат клиенти, се оказват фикция.

Решението за новия начин за таксуване на разговорите няма да влезе в сила за всички абонаментни планове. КРС задължи мобилните оператори да предложат поне две тарифи с посекундно тарифиране след 30-ата секунда в офертите си за фиксирани услуги, предплатени програми и мобилни услуги на абонаментни програми. Тоест, телекомите ще могат да отчитат по досегашния метод за първоначално начисляване на първата минута, но ще трябва да включат в портфолиото си и предложения по новата схема.

От "Виваком" информираха, че вече са въвели тарифиране по новите изисквания, "Mтел" ще го прилага поетапно през април, а от "Глобул" уточниха, че от 14 април ще предложат на своите клиенти нови тарифни планове.

Според друга промяна, операторите вече са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лева и после да изключват абоната, а при 50% от кредитния лимит са длъжни да информират клиента.

Също от 1 април населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния район и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?