От "Атака" не дойдоха на бюджетна комисия за отхвърляне на ветото върху актуализацията

С 10 гласа "за" и нито един "против" депутатите от БСП и ДПС в бюджетната комисия одобриха отново текстовете от актуализацията на бюджета, върху които президентът наложи вето. На проведеното в четвъртък заседание отсъстваха членовете на комисията от "Атака". Това не бе проблем за прегласуването на закона в комисия, но ще възникне сериозен проблем, ако депутатите на Волен Сидеров не се явят и на заседанието на парламента в петък, когато БСП и ДПС смятат да отхвърлят президентското вето.

По-рано председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) изрази увереност, че "Атака" ще подкрепят актуализацията, за да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт.

В бюджетната комисия няма представители на ГЕРБ, като гости на заседанието присъстваха депутатите Владислав Горанов и Красимир Стефанов. Все още не е ясно дали ГЕРБ ще влязат на пленарното заседание за ветото, което засилва съмненията за процедурни трикове с кворума.

За откриването на пленарното заседание е нужно да се регистрират 121 народни представители. След това за преодоляването на президентското вето са нужни също 121 гласа, а БСП и ДПС разполагат със 119, тъй като депутатът от ДПС Делян Пеевски не идва в парламента в очакване на решението на Конституционния съд за статута му.

Пред депутатите в комисията финансовият министър Петър Чобанов повтори, че не споделя икономическата логика на изложените от президента мотиви, които "са с чисто политически характер”. По думите му ако тази актуализация не се случи фискалният резерв може да намалее до 2 млрд. лв. и парите в него да не стигнат дори за Сребърния фонд.

За трети път няма да подкрепим този Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, декларира депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Той коментира, че не е изненадан от отсъствието на "Атака". "Вероятно утре ще бъдат в зала. Ще видим тяхната позиция. Необходимо е от време на време българският парламент да бъде поставян пред изпитания, за да се види кой управлява”, посочи Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?