От "Атака" не дойдоха на бюджетна комисия за отхвърляне на ветото върху актуализацията

С 10 гласа "за" и нито един "против" депутатите от БСП и ДПС в бюджетната комисия одобриха отново текстовете от актуализацията на бюджета, върху които президентът наложи вето. На проведеното в четвъртък заседание отсъстваха членовете на комисията от "Атака". Това не бе проблем за прегласуването на закона в комисия, но ще възникне сериозен проблем, ако депутатите на Волен Сидеров не се явят и на заседанието на парламента в петък, когато БСП и ДПС смятат да отхвърлят президентското вето.

По-рано председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) изрази увереност, че "Атака" ще подкрепят актуализацията, за да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт.

В бюджетната комисия няма представители на ГЕРБ, като гости на заседанието присъстваха депутатите Владислав Горанов и Красимир Стефанов. Все още не е ясно дали ГЕРБ ще влязат на пленарното заседание за ветото, което засилва съмненията за процедурни трикове с кворума.

За откриването на пленарното заседание е нужно да се регистрират 121 народни представители. След това за преодоляването на президентското вето са нужни също 121 гласа, а БСП и ДПС разполагат със 119, тъй като депутатът от ДПС Делян Пеевски не идва в парламента в очакване на решението на Конституционния съд за статута му.

Пред депутатите в комисията финансовият министър Петър Чобанов повтори, че не споделя икономическата логика на изложените от президента мотиви, които "са с чисто политически характер”. По думите му ако тази актуализация не се случи фискалният резерв може да намалее до 2 млрд. лв. и парите в него да не стигнат дори за Сребърния фонд.

За трети път няма да подкрепим този Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет, декларира депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. Той коментира, че не е изненадан от отсъствието на "Атака". "Вероятно утре ще бъдат в зала. Ще видим тяхната позиция. Необходимо е от време на време българският парламент да бъде поставян пред изпитания, за да се види кой управлява”, посочи Горанов.

Още по темата
Още от България