От "Атака" поискаха да влязат на заседанието на служебния кабинет, но не бяха допуснати

Представители на "Атака“, предвождани от лидера си Волен Сидеров, неуспешно опитаха да влязат в Министерския съвет, за да присъстват на първото заседание на служебния кабинет в сряда. Охраната на сградата не ги допусна.

"Искаме да видим как протича заседанието, не виждам нищо смущаващо. Това правителство е служебно и няма как да ограничава достъпа ни”, заяви Сидеров.

Атакистите твърдят, че са подали заявление да бъдат допуснати на заседанието още на 14 март в качеството им на депутати, преди разпускането на Народното събрание". Сидеров каза, че не бил получен отказ от МС.

"Министър-председателят наруши чл.41 от Конституцията на Република България и чл.2(1), чл.12(3), чл.14(3), от Закона за достъп до обществена информация, с недопускането на "Атака” до заседанията на Министерския съвет”, се посочва в информация до медиите.

"Атака" настояваха да присъстват и на последните заседания на кабинета "Борисов" с мотив, че могат да бъдат взети неизгодни за гражданите решения, но също не бяха допуснати.

"Този кабинет няма контрола на Народно събрание и единственият начин за граждански контрол е присъствие, за да не се случи нещо задкулисно”, заяви Волен Сидеров. "Защо, ако всичко е чисто, не ни допускат?!”, запита той.

Според него на заседанията на служебния кабинет трябва да присъстват граждански комитети, други представители на политическите сили и журналисти, за да има контрол и прозрачност на вземаните решения.

Ще продължим практиката на публикуване на стенограмите, така че прозрачността в нашата работа ще бъде принцип, към който ще продължим да поддържаме, коментира по-късно служебният премиер Марин Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?