От Атина до Сиуатанехо - световна демонстрация в подкрепа на правата на жените

От Атина до Сиуатанехо - световна демонстрация в подкрепа на правата на жените

Над един милион души се очаква да се включат в събота в женски шествия, за да протестират срещу сексизма и сексуалното насилие и да призоват за зачитане на правата на жените встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп. Смята се, че световното движение тръгна от публикация във Фейсбук на баба от Хавай, която прикани жените да организират шествия като реакция на избирането на Тръмп. Впоследствие бяха планирани над 600 похода, пише Ройтерс в петък.

В знак на солидарност с основната акция, която ще е в столицата на САЩ Вашингтон, походи ще се проведат и в други големи световни столици като Лондон и Делхи, както и в отдалечени места от Макао, Мексико и Мадагаскар.

"Съпротивата не признава граници" пише на обява за шествието, поставена пред американското посолство в Тел Авив.

Първоначално организаторите искаха да насочат вниманието към въздействието, което може да окаже управлението на Тръмп върху правата на жените. Но движението набираше скорост и походът се превърна и в протест срещу ксенофобията, расизма, домашното насилие и дискриминацията срещу мюсюлманите и гейовете.

"Няма разлика между жените в САЩ и тук", каза 24-годишната студентка Рейчъл Муикали, която помогна за организирането на похода в Найроби. "Американките не са сами", каза тя. "Заедно сме."

Шествията са насрочени за събота - ден след като американският милиардер, републиканецът Тръмп ще положи клетва пред сградата на Конгреса. Организаторите очакват над 250 000 участници да участват в основното събитие във Вашингтон.

Розово море

Пространството между паметника на Линкълн и Капитолия може да се превърне в розово море. Подета бе кампания участничките в шествията са си ушият или оплетат "шапчици с котешки уши" (pussyhats) като напомняне за скандалния запис от 2005 г., в който Тръмп говори за жените и казва: "Хвани ги за оная работа. Може да правиш каквото си искаш."
Много знаменитости се дистанцираха от Тръмп, а редица музиканти и актьори се записаха за участие в основното шествие. Очаква се в него да се включат известни личности като Шер, Скарлет Йохансон и Джулиан Мур.

"Обединяване се в многообразието си, за да покажем, че сме прекалено много, че да ни игнорират, за да изпратим смело послание на новото американско правителство в първия ден от управлението му", написаха във Фейсбук организатори на похода в Рим. "Знаем, че много от решенията, които ще се вземат (в САЩ), ще имат сериозни и трайни последици за цял свят."

Ема Макнали, една от организаторките на шествието в Лондон, каза, че се чувства безсилна пред политиката на страх и разделение, заливаща Европа, пред увеличаването на престъпленията от омраза и на дискриминацията. "На мен самата и на много други ни дойде до гуша", каза 47-годишна художничка. "Избирането на Тръмп беше повратна точка и ни подтикна да кажем "Стига толкова".

Във Великобритания са планирани 14 похода, в Мексико - 16, а в Канада – 26.

Тери О'Нийл, президент на Националната организация на жените във Вашингтон, каза, че жените по света са обезпокоени, че през мандата на Тръмп може да избухне война. Преди да встъпи в длъжност, Тръмп скъса с дългогодишни американски политики, демонстрира твърди произраелски позиции и заклейми НАТО като остаряла организация. Ядоса Китай, като за първи път от десетилетия безпрецедентно проведе телефонен разговор с президента на Тайван.

О'Нийл каза, че жените се тревожат и за климатичните промени, които Тръмп определи като измишльотина, както и от рисковете от въоръжени конфликти.

"Това, на което реагират жените по света, е съвсем реалната опасност, която представлява Доналд Тръмп", каза О'Нийл.

В Индия се очакват многолюдни шествия на жени в над 20 града, които искат "да си върнат нощта" и настояват за безопасни обществени места след масовите сексуални престъпления в Бангалор в нощта на Нова година.

"Искаме да покажем солидарност със сестрите си, защото всички се борим срещу едно и също - презрителното отношение към жените и срещу патриархата", каза Бхани Ракел, организаторка на похода в Делхи.

По БТА

Споделяне

Още от Свят