От август спират проверките за шофьорските зелени карти

От 1 август спират проверките за "зелени карти" на българските шофьори, пътуващи в страни от Европейския съюз, предаде БТА, цитирайки службата на българския еврокомисар за защита на потребителите Меглена Кунева.

Това става възможно след приетото в понеделник решение за прилагане на Директива на Европейския съвет 72/166/ЕЕС за проверки за гражданска застраховка при използването на автомобили.Според него от 1 август 2007 г. държавите членки в Европейския съюз трябва да спрат проверките за гражданска застраховка на автомобили с постоянна регистрация в България и Румъния съгласно Приложение 3 на Многостранното гаранционно споразумение между националните застрахователи (бюрата "Зелена карта") на държавите членки на Европейското икономическо пространство и асоциирани страни (Андора, Хърватия, Исландия, Норвегия и Швейцария).

С Многостранното споразумение се регламентират отношенията между националните бюра във връзка с уреждането на претенции по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите".

След приемането на решението българските и румънските автомобили при пътуване на територията на друга държава от Европейския съюз вече няма да подлежат на специален граничен контрол по отношение сключена застраховка "Гражданска отговорност".

Същевременно ще започнат да действат компенсационните механизми по Директива 2000/26 за изплащането на обезщетения на пострадали при пътно-транспортни произшествия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?