От ББС питали Славков "какви услуги предлага", не са му обещавали подкуп

Проверката, по информация на БНР, е по обвинение за склоняване към подкуп и незаконно използване на технически средства за запис. Няма данни прокуратурата да се е самозирала за извършено престъпления по служба от Славков с цел облагодетелстване след излъчването на филма на ББС, в който той дава съгласие да уговаря членове н МОК в полза на кандидатурата на Лондон за Олимпийските игри през 2012 г.

Роулът посочи, че решението на екипа да разследва твърденията за корупция в олимпийските среди се основава на данни от предишни Олимпиади - най-вече скандала около начина, по който Солт Лейк Сити беше избран за домакин на Зимните олимпийски игри през 2002.

Когато филмът "Да купиш игрите" беше излъчен в България, се чуха гласове, че журналистическото разследване е било насочено преднамерено срещу Иван Славков. Роулът обаче казва, че отдавна се знае за съществуването на агенти или посредници, които в замяна на солидни суми са обещавали, че могат да осигурят гласове на членове на Международния олимпийски комитет. Екипът на "Панорама" е решил да се насочи към един от тези агенти, известни в олимпийските среди.

"За един от тях по-конкретно, сърбинът Горан Такач, знаехме, че са му били платени милиони долари през годините от редица градове-кандидати, за да им помогне да спечелят домакинството - разказва журналистът. - Той дори предположи, че за хонорар от 900 000 евро ще осигури 15 гласа за лондонската кандидатура. Ние го попитахме какви доказателства може да ни представи за спечелването на тези гласове. В отговор той ни предложи да ни запознае с член на МОК, който да ни помогне и така се стигна до срещата с професор Славков".

Джъстин Роулът казва, че екипът на Панорама се е срещнал със Славков в София и понеже той е пристигнал преди Горан Такач, те са го питали дали е наясно за какво е тази среща и какво се иска от него. Роулът пояснява, че след пристигането на Такач нещата са станали по-конкретни: "Горан пристигна малко по-късно и беше по-конкретен за ролята, която очаква Славков да изиграе. Той каза, че Славков ще може да заобиколи правилата на МОК за срещи между кандидатстващите градове и членове на комитета, като използва другите си постове във ФИФА и УЕФА."

Джъстин Роулът припомни и онези моменти от заснетия със скрита камера разговор в София, когато е станало дума колко ще струват услугите на Славков.

"В присъствието на Славков попитах колко ще струва той, и Горан каза:" Ами онази цифра от 900 000 евро, за която по-рано говорихме, неговата цена е включена в нея". Така че беше много ясно какво беше естеството на разговора. И когато професор Славков си тръгна, Горан беше пределно ясен за това как той вижда ролята на професора.", припомня британският журналист.

И тогава Такач да казва за Славков: "Той ще убеди нашите най-близки приятели да вземат пари и това е. И аз ще ви кажа точно колко и къде."

Самият Славков обаче заяви, че всъщност той нарочно е подвеждал онези, които по думите му се опитват да корумпират олимпийското движение и се е съгласил на срещата единствено с цел да ги разобличи. По повод тази версия, Роулът заяви: "Ще бъде много интересно да разберем какво е решила Комисията по етика на МОК, която разследва обвиненията срещу професор Славков след нашия филм.Те ще решат какво да правят до края на октомври и ние също тогава ще разберем точността на нашата преценка - поне в очите на Комисията по етика."

На 29 септември Славков се яви в Лозана пред комисията и се очаква нейното становище да бъде обявено до 25 ноември.

Още по темата
Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?