“От бойните полета до мира” по Иво Хаджимишев

“От бойните полета до мира” по Иво Хаджимишев

“Не е ли страшно?” обръща се към мен фотографът Иво Хаджимишев, държейки в ръце репродукция на една “хартийка”, която години наред предопределя съдбите на милиони хора – бележката (по-известна у нас като “салфетка”), върху която Сталин и Чърчил разделят Европа на сфери на влияние.

С видимо вълнение той сочи фотографията на историческия документ, който по думите му се показва за първи път в България.

Той е избрал точно този кадър за началото на новата си изложба “От бойните полета до мира”, която се открива в сряда във Френския културен център.

Така затворя кръга на най-новия си цикъл, посветен на десанта в Нормандия.

Изложбата е едно естествено продължение на серията му “Пространства”. “От времето и промяната в характера започнах да фотографирам пространства - наситени с история или със случка, пространства, които говорят сами за себе си, “ разказва Хаджимишев.

“Просто си представях как една красива природа може да се види от една амбразура, от която е излизала смъртта,” сподели фотографът.

Направени в “два къси работни дни” през декември миналата година, 21 фотоса разказват много по-добре от всички думи за тези пространства.

 Както Хаджимишев казва: ”Хората винаги присъстват, дори когато не ги виждаме“.Така и с този проект. По една случайност става дума за бащата на американския посланик у нас Джон Байърли – Джоузеф Байърли, който е участвал в десанта. Фотографът разбира това няколко дни преди да замине за Франция

Изцяло завладян от тази лична история, пълна с премеждия и неочаквани обрати, Хаджимишев говори за Джоузеф Байърли така, сякаш лично го е познавал. Това е единственият американски войник, успял да се съедини с една руска танкова бригада, бил е пленяван четири пъти, пренасял злато на френската съпротива, лично се е срещал с маршал Жуков.

Този човек беше с мен по време на пътуването и ми стана страшно симпатичен, признава Хаджимишев. Ето защо освен фотографиите от Нормандия посетителите на изложбата ще имат възможност да видят и половинчасов филм за Джоузеф Байърли.

И макар че сме се уговорили да се “видим за 10 минути”, защото фотографът все още прави последни приготовления по новата си изложба, след час и половина с изненада установявам колко е часът.

Защото увлекателните разкази на Хаджимишев лесно могат да накарат да забравиш за такива тривиални подробности като времето и пространството. А фотографиите му “умеят” това още по-добре.


* Снимка 1: Ароманш – заливът, който се превръща в най-голямото изкуствено пристанище по време на Втората Световна война. От тук поемат своя героичен път хиляди английски, американски, канадски и австралийски  воини и огромно количество техника.

Снимка 2 : Първата фотография на Джо (Джоузеф) Байърли като военнопленник в Сталаг ХII-А .

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?