От Брюксел питат Гешев докъде стигна с разследванията за пачките в спалнята, къщата в Барселона и пр.

Главният прокурор Иван Гешев разглежда една от бутафорните банкноти евро с лика на Бойко Борисов, донесни от протестиращи в парламента. Сн. БГНЕС, архив

Докъде е стигнало разследването на прокуратурата за предполагаемото пране на пари по аферата с "къщата в Барселона" с участието на премиера Бойко Борисов; водят ли се разследвания за изтеклите аудиозаписи с гласа на Борисов и снимките от спалнята му с пачки евро и кюлчета злато; обмисля ли България да прекрати предоставянето на българско гражданство срещу инвестиции (т.нар. златни паспорти"). Това са само част от уточняващите въпроси на евродепутатите от мониторинговата група в Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (комисията LIBE).

Питанията са публикувани на сайта на Европейския парламент. Шест от тях са адресирани до главния прокурор Иван Гешев, а останалите осем – до правосъдния министър Десислава Ахладова и вицепремиера Екатерина Захариева, която отговаря за съдебната реформа.

По повод скандала "Барселонагейт", евродепутатите напомнят на прокуратурата как преди месеци е заявила, че чака от испанските власти отговори по разследването си. Дали прокуратурата върши нещо друго по делото, освен да чака отговори от Испания, като се има предвид, че подобен сигнал е подаден в българското обвинение далеч преди този, получен от испанските власти, питат от ЕП.

По отношение на скандала с аудиозаписите въпросът е дали направената техническа експертиза потвърждава, че гласът е на премиера, дали са идентифицирани хората, с които той говори и дали се водят следствени действия за търговия с влияние: "Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?"

Както е известно, миналата година бяха поръчани две независими международни експертизи на изтеклия на 12 юни запис – едната от евродепутата Елена Йончева и другата – от разследващия сайт "Биволъ". И двете показаха, че записът не е манипулиран и гласът най-вероятно е на Бойко Борисов.

От ЕП се интересуват дали се разследва търговия с влияние или злоупотреба с власт заради казаното от Борисов в записите, че дава инструкции на независими държавни регулатори да  "размажат физиономията" на бизнесмен, който не се съобразява с него.

Преди месец българската прокуратура съобщи, няма данни премиерът да е оказвал натиск и прекрати проверката по случая.

Евродепутатите също така питат на какъв етап е разследването на фотосите от спалнята на премиера. Борисов твърди, че автентична е само снимката, на която се вижда как той спи в спалнята си, но не и останалите снимки с пачките по 500 евро и златото в чекмеджето му. Той каза, че бил "нащракан" от една "прекрасна госпожа", която впоследствие сравни с шпионката Мата Хари, задето вкарала в дома му парите и златото. Това станало по поръка на враговете му, които не можели да се примирят, че той се бори с контрабандата и провежда реформи.

Българската прокуратура обаче така и няма отговор коя е българската Мата Хари, направила снимките и в края на 2020 г. Разследването бе преустановено.

От ЕП обаче напомнят, чеБорисов говори за черен пазар на компромати (какъвто били и снимките -бел.ред.) и питат Гешев дали разследва това.

Евродепутатите настояват главният и заместник-главният прокурор да коментират медийни публикации, че прокуратурата е създала регистър на случаи с неоправдан натиск върху работата си и изразяват изненада, че са посочени доклади на Еврокомисията и мненията на високопоставени представители на правосъдието, предаде вестник "Сега".

От ЕП питат колко пъти шефът на държавното обвинение Иван Гешев се е възползвал от правомощията си и е отменил решения на прокурори, отстранил ги е временно, колко често е издавал писмени инструкции до тях при специфични случаи и смята ли властта да промени огромните му правомощия върху прокурорите.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и опасенията около организирането им, евродепутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините за гласуване.

Те питат също дали се обсъжда прекратяването на програмата за т. нар. "златни паспорти".

ОТ ЕП настояват също така българските власти да им изпратят списък с медиите, които получават финансиране от еврофондове. Те се интересуват има ли медии, получаващи пари от национални или европейски фондове и дали България смята да внесе изменения за по-голяма прозрачност на медийната собственост.

Допълнителните въпроси, които мониторинговата група за демокрация на ЕС изпрати на българското правителство, са поредният предупредителен сигнал за състоянието на върховенството на закона в България, коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, и член на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основните права.

Фактът, че мониторинговата група продължава да задава въпроси, означава, че европейските депутати нямат намерение да се откажат от детайлното наблюдение на ситуацията в България, колкото и правителството в София да се опитва да затруднява диалога, допълни Йончева. Тя припомни, че в правомощията на групата е да инициира мисии за проучване на проблемите на място, но заради епидемичната ситуация засега се използват другите инструменти за работа. Анализите и заключенията на групата могат да станат част от документите, въз основа на които Европейският парламент оценява спазването на върховенството на закона в държавите членки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?