От БСП дочули, че се изнасят чували документи от МО

Военният министър сезира прокуратурата за нарушения при обществените поръчки

Ангел Найденов, сн. БГНЕС

Военният министър Ангел Найденов обяви в петък, че проверка на ведомствения инспекторат и дирекция "Вътрешен одит" в една от най-големите дирекции в министерството – "Инвестиции в отбраната", през която минават повечето обществени поръчки, е довела до "сериозни констатации" за които вече е уведомена Военноокръжната прокуратура, а депутатът от БСП Атанас Мерджанов обяви от своя страна, че до него е достигнала информация, че от дирекцията се изнасят чували с документи.

Ангел Найденов заяви по време на парламентарния контрол в петък, че проверката в дирекцията на инспектората вече е завършила и констатациите са "толкова сериозни", че са довели до предложение за отстраняване на директора на агенцията полк. Станимир Георгиев, а зам.-директорът пък не отговаря на изисканията за заемане на длъжността.

 

Найденов съобщи, че е поискал от Военноокръжната прокуратура да се произнесе по случая. Той ще изчака да види дали държавното обвинение ще образува досъдебно производство, на база на което може да бъде отнет допускът до класифицирана информация на директора и след това ще предприеме допълнителни действия.

 

Ангел Найденов обаче отново не посочи какви нарушения са засечени в дирекцията, нито потвърди дали е имало изнасяне на документи от агенцията.

 

"Проверявани са всички онези жалби и сигнали, които са постъпвали и към които, не знам защо, се е проявявало определено снизхождение. Има констатации за действията, ощетяващи МО, накърняващи интересите на ведомството", каза Найденов.

 

Мерджанов от своя страна посочи, че в дирекцията е налице лошо планиране на доставките, недобросъвестно стопанисване на авиационната техника, липса на професионализъм при провеждането на тръжни процедури.

 

През дирекцията през 2012 година са преминали 206 млн. лева, а за тази година планираните оборотни средства са над 120 млн. лева.

 

При смяната на политическите ръководства на военното министерство традиционно заминават към прокуратурата куп папки със сигнали, но до момента няма осъдени по високите етажи на властта. Бившият военен министър Аню Ангело пък на раздяла констатира, че не са "последвали действия на прокуратурата и съда при очевадни престъпления".

 

Освен евентуалното отстраняване на назначения по времето на ГЕРБ Станимир Георгиев, от министерството вече е освободен бившият шеф на кабинета на Аню Ангелов Йордан Божилов.

 

След оставката на кабинета Божилов бе върнат в администрацията на министерството.

 

Божилов се оплака пред бТВ, че му е било предложено да напусне по взаимно съгласие, със заплахата, че иначе ще бъде ликвидирана структурата, която е ръководил.

 

Било му е казано, че освобождаването му е по принципни съображения.

 

"Но аз честно казано не се сещам за други принципни причини, освен това, че 3 г. съм бил началник на кабинета на министър Аню Ангелов", коментира Божилов.

 

След проверка на инспектората пък бе освободен директорът на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело“  Петър Манолов.  Агенцията отговаря за почивните домове на армията, хотели, военните медии и други привлекателни имоти, като разпределя ресурси от милиони левове.

 

Според МО проверката е установила "сериозни нарушения". 

Споделяне

Още по темата

Още от България