От БСП обявиха, че Путин идва в България догодина за 3 март

ДБГ: Поканата към руския президент е национално безотговорна

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Има покана и уверение, че руският президент Владимир Путин ще присъства на честванията на 140 години от Освобождението на България на 3 март следващата година, съобщи зам.-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер за българското европредседателство Деница Златева по БНТ.

"Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм", каза още Златева.

Поканата до Путин би трябвало да е изпратена от президента Румен Радев, каквато е международната практика при подобни визити на високо ниво.

В началото на годината руският посланик Анатолий Макаров лично повдигна въпроса като заяви, че догодина ще станат 10 години откакто руският президент не е бил в България и препоръча Путин да бъде поканен. Само няколко дни по-късно бившият президент Георги Първанов лансира като много подходяща евентуална визита за 3 март.

ДБГ: Недопустимо е Путин да е патрон на националния ни празник

Зам.-председателят на "Движение България на гражданите“ коментира по-късно в понеделник, че е недопустимо чуждестранен държавен глава да бъде покровител на българския национален празник и призова президентът Румен Радев да обясни пред българския народ защо е отправена подобна.

"Руският президент да бъде патрон на честванията по повод 140 години от Освобождението на България по средата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, ще даде грешен знак към европейските ни партньори и десницата няма да позволи България да се превръща в заложник на руските геостратегически интереси", заяви той.

"Само преди няколко дни на един от най-свелите национални празници президентът на Русия Владимир Путин поздрави македонския си колега и отбеляза, че кирилицата идва от македонски земи, пренебрегвайки изцяло историческия факт, че България има основна заслуга за съществуването на славянската писменост. Национално безотговорно е след подобно изказване от негова страна, български политици да продължават да настояват той да бъде патрон на националния ни празник", добави той.

Златева: България трябва да държи на договор с Македония

Деница Златева коментира в понеделник и това, че България трябва да държи много на договора за добросъседство с Македония.

"Договорът засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда", каза тя и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан.

Златева предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.

България от години настоява да бъде подписан договор за добросъседство, но все още има неизчистени въпроси.

България, която първа призна независимостта на Македония, дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото ѝ бъдеще, но по време на първия кабинет "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС.

Идеята на София е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски. В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България и ще спрат историческите манипулации.

Според Златева друг основен приоритет за България трябва да е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката и заетостта.

"Енергийният съюз е още един приоритет. Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”, посочи Златева.

По думите ѝ друг приоритет е ролята на Европейския съюз на световната сцена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?