От БСП зависи дали Петър-Емил Митев ще стане омбудсман

Само БСП може да помогне на НДСВ и ДПС, за да бъде избран омбудсман в петък.

"Новото време" няма да подкрепи кандидатурата на Петър-Емил Митев за омбудсман, каза заместник-председателят на ПГ Борислав Цеков.

Митев бе номиниран за обществен защитник от НДСВ за втори път вчера без да бъдат направени предварителни консултации, както обещаха царистите след като се провалиха и не успяха да наложат червения социолог през пролетта.

Цеков уточни, че няма решение на групата дали да бъде подкрепена другата номинация - на Александър Джеров, внесена от ПГ "Народен съюз".

Вероятно депутатите от "Новото време" ще гласуват по съвест, а няма да има изрично решение на парламентарната група, добави той.

При предишното гласуване нововремци бяха доста по-остри и обвиниха бившите си съпартийци от НДСВ, че налагат политическа кандидатура. Тогава и БСП бяха против Митев, въпреки че той е близък до част от социалистите.

Депутатите от ОДС и СДС ще подкрепят кандидатурата на Александър Джеров за омбудсман. За това решение на парламентарните групи потвърдиха Муравей Радев от ОДС и Валентин Василев от СДС с аргумента, че Джеров е по-подходящ за позицията на обществен защитник.

Председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова заяви, че групата им няма да издига кандидат за омбудсман, защото смята, че човекът трябва да бъде консенсусна фигура. Изборът на омбудсман отново е политизиран и за това говори фактът, че отново има внесени кандидатури, преди инициирането на консултации между парламентарно представените сили, допълни тя.

Засега само социалистите мълчат по казуса. В парламента се говори, че отново ще издигнат отделна кандидатура и дори се спряга името на Гиньо Ганев. В същото време, според източници от НДСВ, е много вероятно този път част от левицата да гласуват за социолога Петър-Емил Митев и да помогне за избора на обществен защитник.

Засега царските депутати преговарят само с левицата. В БСП обаче има и доста гласове против кандидатурата на социолога Митев.

На заседанието на групата на НДСВ, лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обяснил на колегите си, че консултации с ръководствата на другите сили няма да има. Ще се водят само "тихи дипломатични разговори" с групи от някои партии, за да набавим нужните гласове, разяснил стратегията си Илчев.

Още от България