От България са изпратени редица сигнали до Кьовеши

Снимка: БГНЕС

От България са изпратени редица сигнали до европейската прокуратура, която заработи от 1 юни под ръководството на Лаура Кьовеши. Това заяви пред Нова телевизия правосъдният министър Янаки Стоилов, който преди дни имаше среща с европейския главен прокурор.

"Тепърва може би ще стават ясни тези, които заслужават по-голямо внимание", каза той.

При визитата си у нас Кьовеши отказа да коментира по същество който и да е сигнал. Даде обаче да се разбере, че част от българските ще бъдат под личното ѝ наблюдение като член на един от постоянните състави от прокурори.

Тя насърчи подаването на сигнали, но в същото време заяви, че европейската прокуратура не бива да се занимава с дребни случаи. Според Кьовеши един от начините да се блокира работата на тази институция е тя да бъде засипана със сигнали за малки нарушения и така да не успее да обърне внимание на нищо друго.

Основна тема на посещението на Кьовеши бе попълването на състава на европейската прокуратура. Шестима от българските кандидати бяха отхвърлени и сега европейският главен прокурор настоява за нови номинации.

"Това, което тя очаква, е да има сътрудничество както с Прокуратурата, така и с други органи у нас, включително и с такива от системата на МВР. Според мен това е правилно, защото колкото по-задълбочено е това сътрудничество, толкова по-добре", обясни Стоилов.

Кьовеши имаше среща и с главния прокурор Иван Гешев. За нея обаче бе дадена оскъдна информация. Тя се проведе на фона на поредния протест с искане за оставката на шефа на държавното обвинение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?