От България се очакват осъдителни присъди

От България се очакват осъдителни присъди

Гостуващата в София делегация на германския Бундестаг донесе поредното предупреждение за неработещата съдебна система и липсата на резултати в борбата с престъпността и корупцията.

Очакваме функционираща съдебна система и осъдителни присъди при доказана вина, заяви в понеделник председателят на комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага Гюнтер Крихбаум след среща с вицепремиера Меглена Плугчиева. Той е в България начело на делегация от депутати от комисиите по европейските въпроси, правосъдието и вътрешните работи.

Според Крихбаум очакването за функционираща съдебна система означава делата не само да се завеждат, но и да се стига до осъдителни присъди при доказана вина, а размерът на присъдата да е в съответствие с тежестта на престъплението. Това е изключително важно, за да може българите да запазят доверието си към функционирането на държавата и на правната система.

Не бива да се стигне до това големите престъпници да са на свобода, а да се съдят само дребните, заяви Крихбаум.

Като представители на нашите избиратели ние трябва да можем да им кажем, че средствата, които внасят като данъкоплатци са добре инвестирани. Тази аргументация бързо губи силата си, когато се вижда, че средствата потъват в тъмни канали, коментира Гюнтер Крихбаум.

Той отбеляза, че българското правителство има задачата да направи всичко възможно, за да се пребори с корупцията, и че това, което в момента се случва в България, не може да бъде възприето от европейските партньори. „България непрекъснато изпада все по-назад по отношение на антикорупционния индекс на „Трансперанси интернешънъл”, припомни Крихбаум.

Той обеща лично да се застъпи за продължаване на мониторинга върху България в областта на правосъдието и вътрешния ред, докато има необходимост и докато се преодолеят проблемите. Това не е дискриминация спрямо България, смятам, че дължим това на нашите граждани, но в по-голяма степен го дължим на гражданите на вашата страна, каза Крихбаум.

След срещата си с делегацията на Бундестага вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че очаква обективен и неутрален доклад на ЕК, който да покаже и напредъка в последните месеци. Това което ми е известно е, че окончателен, пълен доклад с политически оценки се очаква едва в началото на лятото, каза Плугчиева. По думите ѝ очакванията на всички са, че съдебната ни система трябва да заработи много по-бързо, по-ефективно и по-прозрачно.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?