Политиците след взрива край Горни Лом

От "Дай Боже висока избирателна активност" до отлагане на вота

Трагедията с петнадесетте жертви на взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом предизвика различни реакции сред политиците, повечето от които заявиха, че инцидентът слага край на предизборните им кампании, но въпреки това не устояха на изкушението да се възползват от възможността за косвен пиар.

Всъщност, първият политик на който се наложи да отговаря на въпрос за трагедията бе служебният премиер Георги Близнашки.

"Преди да дам възможност на министрите да отговорят на вашите въпроси, искам да кажа, че ми се налага да се оттегля, тъй като получих едно много настоятелно писмо от ръководството на ФК "Лудогорец", в което се казва, че целият български народ очаква аз да се явя на националния стадион "Васил Левски" и да подкрепя техния отбор в предстоящия сблъсък с "Реал" (Мадрид)...", каза пред журналистите в Министерския съвет в сряда час след инцидента Близнашки след късното заседание на правителството, на което бяха приети проектопромените в бюджета.

Той обаче бе прекъснат от репортер, който поиска информация за гръмналата барутна фабрика в Горни Лом.

"Още нямаме подробности по случая. Получих информация, както от министъра на вътрешните работи, така и от ръководството на ДАНС, става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив, все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки", каза Близнашки. После допълни, че "тепърва остава да се разбере дали имаме жертви или ранени".

"Нямаме до този момент конкретна информация, очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място, изпратили са екипи и органите на реда се опитват да установят щетите. В момента, в който имаме информация ще я съобщим най-официално на медиите. Ще стане чрез министъра на вътрешните работи. Оставям двамата министри да отговорят на вашите въпроси. Приятна вечер и да си пожелаем победа на нашия отбор!", каза премиерът и остави вътрешният министър Йордан Бакалов да обяснява пред журналистите за инцидента край Горни Лом.

ГЕРБ предлага за нарушения да се отнемат лицензите на подобни заводи

Трябва да се затегне контролът на дейността на заводите за боеприпаси, като само при едно нарушение да се затварят и да се отнемат лицензите им, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трагедията с взрива в завода за боеприпаси край Горни Лом, жертва на който се очаква да са 15 души.

"Явно там нарушения се правят системно и тук трябва кардинален подход. Виждате, актове, актове, накрая може да се окаже, че собственикът е платил за своето желание да печели повече пари с живота и на сина си, ако е вярно това, което казват. Това е безобразно. Толкова много актове с толкова опасна продукция – да си играеш с живота на хората", коментира Борисов пред бТВ.

По думите, за да не стане още по-голяма трагедия, трябва да се помисли и "дай Боже да има висока избирателна активност, за да се избере правителство".

"Колкото по-стабилна става държавата и по-здраво управление има, толкова по-работещи институции има", каза Борисов.

Частникът пренебрегва разходи за безопасност на труда

Председателят на БСП Михаил Миков отиде на мястото на инцидента край Горни Лом, където представи пред журналисти анализ на частния капитал.

Според него, стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда. По думите му не става въпрос за недобросъвестност, а за икономии по отношение на техника, работни заплати, гонене на по-висока производителност, което се отразява.

Според него има един съществен въпрос – за голямата безработица и за "натиска, който се упражнява върху работниците, в това число и по отношение на защитата и безопасността на труда при такива опасни производства".

Всичките притеснения на обществото

Лидерът на "Движение България за гражданите" Меглена Кунева заяви от своя страна, че случващото се в Горни Лом отразява всичките притеснения на обществото.

"Ще трябва разчистване, ще трябва да се помогне и на близките на хората. Има много неща, които трябва да се направят и ще ги направим. Спираме предизборната си кампания навсякъде в страната", каза още Кунева.

"Да имаш комисар по бедствията и авариите, каквато е Кристалина Георгиева, изглежда не е достатъчно. България трябва да вземе своите поуки", каза Кунева пред "Фокус".

Да се отложат изборите

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков призова от своя страна изборите да бъдат отложени. За целта вече е изпратил писма до президента Росен Плевнелиев и служебния премиер Георги Близнашки, в което иска незабавно свикване на Консултативен съвет по национална сигурност.

Бареков посочва, че яснота за съдбата на изчезналите работници във фабриката за барут в Горни Лом вероятно ще има поне след 48 часа.

Като друга причина за отлагането се посочват получени сигнали за предстоящия изборен туризъм на празнуващи Курбан Байрам с двойно гражданство, които в разрез със закона ще гласуват едновременно в Турция и България.

Николай Цонев: МВР не се справи компетентно

Лидерът на партия "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев коментира, че от МВР не са се справили компетентно, като казват, че трябва да минат 24 часа, за да влязат в обекта, където се е случил взривът.

"Тук не става въпрос за взривно устройство, а за взрив, при който не е необходим такъв период на изчакване. Толкова се чака, за да се убедят, че няма да се задейства взривното устройство след превъртане на циферблата на устройството. В случая става дума за друг тип взрив, при който е възможно след като престане, да влязат в сградата и да потърсят хората, които са ранени, за да им се окаже помощ.", обясни Цонев.

Бившият военен министър коментира, че не се учудва на подобна некомпетентност при положение, че от 1944 година не са правени никакви реформи в службите на МВР. И това сега дава своите резултати – некомпетентност, занижен контрол, грешни решения по време на кризисни ситуации.

Дали ДАНС знае, че в това завод се извършва утилизация в нарушение и какви мерки е предприела, посочи се още Цонев. Според него, това за пореден път потвърждава, че там наистина е време някой да си подаде оставката.

Партията му вече поиска оставката на шефа на ДАНС, тъй като твърди, че службата е нахлула в нарушение на закона в офиса на член на листата и кандидат депутат на партията от Силистра.

Споделяне

Още по темата

Още от България