От "Далигейт" към "Олафгейт"

Нарушения в разследването довело до напускането на еврокомисаря Джон Дали

Джовани Кеслер, сн. БГНЕС

Службата за борба с измамите ОЛАФ е нарушила своя мандат и законодателството на ЕС в разследването на аферата "Далигейт". Това се посочва в доклад на надзорните органи на самата служба, цитиран от EUObserver.

Според изданието в него се посочва, че "независимостта на ОЛАФ, особено по отношение на Европейската комисия, не е е била спазена, което е от особено значение, тъй като комисията е била източник на информация".

 

Пълният доклад, изготвен от четирима независими експерти, се намира в Европейския парламент и достъп до него имат само президентите на парламентарни групи, които трябва да подписват декларации, че няма да разкриват съдържанието му.

 

Миналата година малтийският еврокомисар по здравеопазването Джон Дали загуби поста си след разследване на ОЛАФ, предизвикано от сигнал за лобистски натиск от страна на комисаря към една от тютюневите компании в общността – Swidish Match. Компанията се оплака пред ЕК, че с нея се е свързал малтийски лобист, който е поискал пари, за да прокара закон в техен интерес. Лобистът е заявил, че действа от името на комисаря Джон Дали.

 

Сегашната проверка обаче поставя под въпрос безпристрастността на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер. Според доклада личното и директно участие в разследването на Кеслер представлява конфликт на интереси, в който "обективна оценка на мерките на ОЛАФ вече не е била възможна".

 

В доклада се посочва, че службата е провеждала незаконни разпити в Малта, прихващане на личен разговор, замесване на малтийските власти в случая без подходящото правно основание и пренебрегване на законността на действията си, за да постигне по-бързо резултат.

 

Кеслер започва да действа, след като получава писмо на 25 май 2012 година от генералния секретар на Европейската комисия.

 

В писмото са посочени обвиненията в подкуп срещу Дали от страна на шведската фирма Swidish Match. Той е поискал 60 млн. евро за отпадане на забраната за продажба на територията на ЕС на снус - влажно прахообразно тютюнево изделие, производно на шведското сухо енфие от началото на 19-ти век, сред чиито производители е Swidish Match.

 

Дали отхвърли обвиненията, но по-късно бе принуден да напусне.

 

Кеслер започнал официално разследване в рамките на 24 часа от получаване на писмото на Комисията.

 

"Като се има предвид сложността на делото, неговата прибързаност поставя под въпрос доколко ОЛАФ са изпълнили всички необходими проверки за законността на решението си и достоверността на обвиненията", се отбелязва в доклада.

 

Проверяващите посочват още, че президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу е искал разследването да получи най-висок приоритет.

 

В нарушение на задължението си да остане независим от хората на Барозу Кеслер официално определя Комисията като източник на информацията, въз основа на която той стартира производство.

 

Той нарушава и друга процедура като пренебрегва факта, че информацията дефакто идва от Swidish Match.

 

Проверящите обвиняват ОЛАФ в даването на указания към основния свидетел – малтийския лобист Гейл Кимбърли - да лъже.

 

През февруари тази година Кимбърли информирала ОЛАФ, че среща, в която сътрудник на Дали е поискал подкуп, в действителност не се е състояла.

 

От ОЛАФ обаче вероятно са ѝ казали да не разкрива това – обвинение, което от офиса на Кеслер отричат.

 

Проверката показала още, че ОЛАФ поискала от малтийските власти предоставянето на детайлизирани сметки за телефон, списък на входящи и изходящи телефонни разговори, както и притежателите или потребителите на други телефонни номера.

 

Информацията е била ползвана в разследването, въпреки че е получена без правно основание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?