От днес 10 дни карантина при влизане в Дания

От днес 10 дни карантина при влизане в Дания

Всички граждани, които влизат в Дания от 7 до 28 февруари, ще бъдат поставяни под задължителна десетдневна карантина, предупредиха в неделя от външното ни министерство.

По информация на посолството ни в Копенхаген всички граждани, пристигащи със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Те ще трябва и да се самоизолират за период от десет дни, независимо от резултата на теста. Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на COVID-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Задължителната карантина може да бъде прекратена, ако гражданинът представи негативен PCR тест за Covid-19, направен след четвъртия ден след влизането в Дания.

Гражданите, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пристигането на датската граница. Това изискване не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в страната или имат разрешение за пребиваване.

Всички, пристигащи в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19, дори и да са представили негативен тест при влизане. Всички те също трябва да се самоизолират за период от десет дни, дори и резултатите им да са негативни. За тях също ще важи правилото за предварително излизане от карантината при негативен PCR тест след четвъртия ден.

Споделяне

Още от Коронавирус