От днес плащаме със 7.5% повече за ток

Цената на тока за бита се повиши от 1 юли със 7.5%, като 1 квтч ток по дневната тарифа вече струва 15.7%, а по нощната – 10 ст. заедно с ДДС.

Когато течеше обсъждането на промяната в цената на тока, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов публично се заричаше да не позволи токът да поскъпне за бита с повече от 1-2%. 

Причините за повишаване на цените на тока са същите, каквито и при всяко предишно повишаване – „значително повишаването цените на горивата, както на международния, така и на вътрешния пазар”. Допълнително като причина е посочено преференциалната цена на произвежданата електрическа енергия от възобновяемите енергийни източници и комбинираното производство, както и спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Според ДКЕВР „промяната цели потребителите да не преживеят ценови шок, като в същото време се гарантира стабилността на енергийната система”.  

В момента битовите потребители плащат 14,6 ст. за 1 квтч през деня и 9,3 ст. през нощта с ДДС. Според сметките на ДКЕВР след 1 юли сметката на домакинство със средна месечна консумация на електрическа енергия от 150 квтч през деня ще нарасне с около 1,65 лева.  Тоест досегашна сметка от около 30 лв. на месец ще стане близо 32 лв.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?