От днес по-евтини газ и парно с почти 43% и 22%

Цената на тока обаче не се променя, за да се плати на държавната въглищна централа

От днес по-евтини газ и парно с почти 43% и 22%

От 1 април цената на природния газ се намалява с 42.78 на сто, на топлинната енергия – средно с 21.84 процента, а на електроенергията, произведена от когенерации – с 27.91%. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание в сряда, след като до последно изчисляваше тарифите според последните цени на европейските газови борси, отчетени на 31 март. Целта беше да се отрази максимално поевтиняването на петрола на световните пазари в дните след внасянето на заявлението на държавната компания "Булгаргаз" за спад на тарифите с 40.43 на сто.

Поевтиняването е възможно в резултат на променения в началото на март договор за доставка на руски газ между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт", който вече ежемесечно ще следва цените на европейските газови хъбове.

Регулаторът прие природният газ да струва 25.20 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Досега цената бе 44.04 лв./MВтч, намалението е с 18.84 лв.

На базата на тази цена се намаляват допълнително и тарифите на топлофикациите с повече от първоначално предвиденото между 8 и 25 на сто.

За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26.47 %, а във Враца – с 22,.2%. Във Велико Търново сметките ще намалеят със 17.54%, в Бургас – със 17.30 процента, а в Разград – с 16.88  на сто. В Плевен цената пада с 15.65 процента, а в Пловдив - с 12.11%. Най-малкото намаление е във Варна – с 8.27%. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е 21.84%.

Намалява се и цената на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по  високоефективен комбиниран начин. Средното поевтиняване е 27.91%., но то няма да се отрази върху крайната цена на електроенергията, чиято средна прогнозна пазарна цена остава 90.49 лв./МВтч.

Причината е, че икономията от около 96 млн. лв. ще бъде компенсирана НЕК за плащанията, които трябва да извърши към държавната ТЕЦ "Марица Изток 3" за произведенат от нея електроенергия за регулирания пазар от 29 януари 2020 г. до края на юни, след когота ще се определят нови цени на електроенергията.

Поради тази причина не се променя сегашната "цена за задължения към обществото" от 19.57 лв./MВтч и съответно се запазва цената на тока за бита и дребния безнис.

Шефът на енергийния регулатор Иван Иванов коментира, че вече цената на природния газ ще се определя всеки месец, но тарифите на топлофикациите ще продължат да се променят само ако синьото гориво е поскъпнало или поевтинява с 5 процента, както предвижда наредбата.

Той препрати към топлофикациите въпроса как ще изчисляват намалението на цената в сметките, които се фактурират не по реално потребление, а по прогнозни данни.

Иванов каза още, че не е поглеждал внесените от "Булгаргаз" осем заявления за промяна на цените на природния газ от 5 август 2019 г. до края на март 2020 г. заради възстановените на българското дружество над 150 млн. лв. от "Газпром" за надплатени суми.

Това ще стане, когато парламентът одобри поправките в Закона за енергетиката, позволяващи на комисията да променя цени със задна дата и на потребителите да бъдат възстановени платените в повече суми. Кога ще стане това не е ясно, тъй като в момента парламентът не заседава след открития случай на коронавирус у депутата от ДПС Хасан Адемов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес