От днес се изпращат съобщенията за данък сгради и такса смет

Седем - осем са причините ДПС да се обяви против сделката с "Бритиш Америкън тобако" (БАТ) за трите цигарени фабрики в София, Пловдив и Благоевград, съобщи в четвъртък земеделският министър Мехмед Дикме.

Пред Би Ти Ви той изброи три от тях. По думите му, българската държава трябвало да поеме гаранция по сделката за 200 млн.евро, колкото всъщност е предлаганата от БАТ цена за 80% от трите фабрики. Отделно, "Булгартабак холдинг" имал ангажименти за 20 млн.евро.

Кандидат-купувачът искал да се прекратят и всички договори за износ на български цигари, каза още Дикме.

Третата посочена от него причина е, че България трябва да поеме ангажимента да спре издаването на лицензи за производство на цигари на други предприятия.

Същата теза изтъкна и зам.председателят на парламентарната икономическа комисия Юнал Тасим, според когото купувачът поставял такива условия, които правят абсолютно невъзможно за друг производител да стъпи в България. "Аз твърдя, че и самият БАТ, който е един от водещите в сектора, ако трябва при тези условия да стъпва в България, няма нито финансова, нито технологична възможност да го направи.", коментира Тасим пред БНР.

Булгартабак холдинг все още не е представил никаква квота за изкупуването на тютюн 2005. Ако закъснее с още една седмица, ще бъде фатално, заяви земеделският министър, който определи именно този проблем като най-сериозният му в момента. Заради липсата на информация от холдинга се закъснява с раздаването на семената. В момента холдингът продава и тютюнопреработвателните си дружества, като 4 от тях са с одобрени кандидат-купувачи и 2 договора вече са сключени.

Още в средата на миналата година правителството прие наредба за реда за издаване на разрешения за производство на тютюневи изделия, която заложи изключително висок праг пред кандидатите да получат лиценз за производство - минимум 500 млн.евро нетни годишни приходи от продажби на тютюневи изделия. На тези критерии отговарят само няколкото световни компании в бранша, сред които е и БАТ. Приемането на наредбата тогава мина без всякакъв шум, но правителството очакваше оферта за цигарените фабрики да подаде и компанията "Филип Морис", която се отказа в последния момент.

С тези условия пазарът се затваря за други инвеститори и заменяме сегашния държавен монопол с частен, заявиха и Дикме, и Тасим. Прехвърлянето на монопола от държавата на един частник бе посочено като причина още при обявяването на тази позиция на ДПС във вторник.

Коректната по принцип теза на движението обаче изобщо не бе използвана от хората на Доган при предишните опити да се продаде целия Булгартабак холдинг на един купувач, с всичките му 9 цигарени и 12 тютюнопреработвателни дружества. Напротив, именно под натиска на ДПС две правителства поред направиха неуспешни опити да продадат целия холдинг, докато през това време съседните ни държави продаваха фабрики и стратегическите инвеститори вече се настаниха на пазара на Балканите.

От министерството на икономиката не пожелаха да коментират конкретните обвинения по сделката от страна на ДПС. Утре в парламента ще се проведе отложената от миналия петък дискусия за Булгартабак, на която вицепремиерът Лидия Шулева ще трябва да отговори на всички въпроси.

От Давос, където участва в Световния икономически форум, финансовият министър Милен Велчев изрази надежда НДСВ и ДПС все пак да успеят да се споразумеят и да финализират сделката с БАТ.

"Наистина смятам, че сегашната процедура за приватизацията на "Булгартабак" е последният шанс за продажба на важните производствени звена на "Булгартабак". И ако този шанс не бъде използван сега, то вие знаете, че след 2007 година, когато е напълно освободен вносът на тютюневи изделия от други европейски страни, едва ли ще можем да получим и тези нелоши инвестиции, които се предлагат в момента за тютюневите фабрики", заяви Велчев, цитиран от БНР.

Земеделският министър Дикме и колегата му в ДПС Тасим се разминаха в обясненията си кой е най-лошият вариант, който би могъл да се развие според проектомеморандума с БАТ. Според Дикме, в най-лошия случай в България ще остане една цигарена фабрика, което по думите му не е най-доброто. Според Тасим обаче най-вероятно "Бритиш Америкън тобако" ще закрие цялото цигарено производство.

Земеделският министър заяви още, че според него стратегически инвеститори са не толкова компаниите с авторитет в световен мащаб, а компаниите, които могат и идват да развият българския тютюнев отрасъл и да осигурят пазари.

Пред Би Ти Ви Дикме прогнозира 3 възможности за приватизацията на "Булгартабак".

Първата е да продължат преговорите с настоящия инвеститор след корекции в условията на меморандума. Малко по-късно обаче, преди началото на правителственото заседание той на практика отхвърли тази вероятност с думите, че няма информация "Бритиш Американ табако" да е склонен да преговаря по параметрите на сделката.

Вторият вариант е прекратяване на сделката и веднага обявяване на нова процедура, като по думите му ако се явят достатъчно добри кандидати, сделката може да се осъществи за 2-3 месеца.

Третата възможност е приватизацията да се спре, да продължи преструктурирането на държавния тютюнев холдинг и след изборите през лятото новото правителство да мисли какво да прави.

И Дикме, и Тасим отрекоха позицията на ДПС срещу сделката с БАТ да е свързана с появилата се в края на миналата година информация, че руски инвеститор иска да купи целия холдинг и е подал писмо за намерение. И двамата заявиха, че не знаят нищо по случая.

Споделяне

Още от Бизнес