От днес се премахват знаците за камери на пътя

Ще се взема книжката на собственик, който дава колата си на пиян шофьор

От днес се премахват знаците за камери на пътя

От днес се премахват пътните знаци, предупреждаващи за камери на пътя. Така шофьорите няма да знаят кога и къде ги снимат.

Целта е водачите на МПС да бъдат превъзпитани и да не намаляват скоростта само за пред камерите.

Това са част от промените в Закона за движение по пътищата, приети от Народното събрание в края на юни в отговор на настояване на премиера за вземане на мерки срещу войната по пътищата.

За срок от един месец ще се отнема книжката на собственик, който допуска или предоставя управлението на моторно превозно средство на човек, употребил алкохол над 0.5 промила или наркотични вещества.

За срок между 6 месеца и година ще се прекратява регистрацията на автомобил, чийто собственик го е предоставил на лице без книжка.

За период от 6 месеца до една година ще се прекратява регистрацията на пътно превозно средство, ако неговият собственик го управлява, без да притежава шофьорска книжка или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0.5 промила или наркотици.

Същата принудителна мярка ще се въвежда и за собственик, който откаже проверка с техническо средство за алкохол.

Съгласно промените на пълнолетните лица, употребили наркотици и алкохол, ще се търси наказателна отговорност, ако са причинили увреждане или смърт.

Споделяне

Още от България