От днес влиза в сила двукомпонентната тарифа за топлинната енергия

Съгласно приетата от Министерския съвет двукомпонентна тарифа за топлинната енергия горната граница на двукомпонентната продажна цена на топлинната енергия за битови нужди от субсидираните топлофикации ще бъде 40,051 лева. Тя е разделена на цена за мощност от 0,045 лева за кубически метър пълен отопляем обем с ДДС и цена на енергията от 34,05 лева за мегаватчас.

Така например един стандартен апартамент от 60 квадратни метра е с кубатура около 150 кубически метра и таксата за мощност е около 6,60 лева на месец.

Пределната продажна цена на топлинната енергия влиза в сила от първи април 2002 г. и важи за топлофикациите, които се субсидират от държавния бюджет. Това са дружествата в София, Пловдив, Перник, Враца, Плевен, Габрово, Велико Търново, Разград, Шумен, Варна, Бургас, Казанлък, Русе и Сливен.

За топлофикациите, които не получават субсидии от държавата важат цените за парно, утвърдени от Държавната комисия за енергийно регулиране, съгласно действителните разходи за производство и пренос на всяка топлофикация. В тази група са дружествата в Ловеч, Лозница, Ямбол, Самоков, Искрец и "Топлофикация - Бедек".

Споделяне

Още от Бизнес

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?