От днес за утре: Връщат в клас учениците от 5-ти до 12-ти клас в малките селища

Сн. БГНЕС

От утре, 15 февруари, се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището, нареди в своя заповед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това стана, след като премиерът Бойко Борисов обяви:"От утре пускаме в малките населени места учениците от всички паралелки да учат присъствено" и нареди на министъра да издаде съответната заповед.

Тя идва в момент, когато цяла България е скована в сняг и студ, на места има поледици и движението е силно затруднено.

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия - от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това. Училищата няма да отразяват отсъствия на учениците, които по обективни причини не са успели да присъстват. При невъзможност, поради влошена метеорологична обстановка и затруднено придвижване на учениците, училищата могат да поискат продължаване на обучението в електронна среда.

Решението за присъствено обучение на учениците от единствени паралелки предизвиква и недоволство. В отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и на образованието, от групите "Родители за безопасно образование"  и "Учители за безопасно образование" остро възразяват срещу връщането в клас на учениците в малките населени места, съобщи БНР.

"Решението, оповестено днес от премиера Борисов, не се базира на обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната и ще доведе до увеличаване на заразените", пише в писмото. Според авторите му статистиката сочи, че за последните 3 седмици заболелите се удвояват, седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20%, а също с 20 на сто са се увеличи починалите през последните 7 дни. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица въпреки големия брой ваксинирани или преболедували сред тях. Ето защо противоепидемичните мерки, не просто не бива да бъдат разхлабвани, а напротив, трябва да бъдат затегнати, пишат родители и учители. 

Писмото настоява бизнесите, които са затворени, да продължават да получават подкрепа от държавата, докато епидемичната обстановка не позволи те да работят безопасно за общественото здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от България