От догодина 100 млн. евро отиват за производството на зеленчуци

Зеленчукопроизводството ще бъде включено в списъка на обвързаното плащане за следващия период 2015-2020 г., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща със земеделски производители в русенското село Сливо поле, цитиран от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

 

По този начин около 100 млн. евро или 13% от сумата за директни плащания ще бъдат разпределени за отглеждане на определен вид култури и животни, става ясно на фона на продължаващите над седмица протести на производители на зеленчуци, които са недоволни от ниските изкупни цени на продукцията им и нелоялната конкуренция на вносен зарзават.

 

Конкретното разпределение на вида култури и животни, които ще се включат в списъка, ще бъде обсъдено с браншовите организации, подчерта зам.-министър Абазов.

 

Той призова земеделските производители да се възползват максимално от различните възможности за подпомагане. Специално за зеленчуците той посочи, че в зависимост от регионите и типа на производството, земеделските стопани могат да кандидатстват за подпомагане по схемата за качество на плодове и зеленчуци, по схемата de minimis, по схемата за подпомагане при неблагоприятни климатични условия и други.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?