Законът за ДОО:

От догодина: 145 лв. минимална пенсия, 310 лв. минимална заплата

Въпреки призивите на опозицията парите за отглеждане на малко дете останаха същите

Министрите Тотю Младенов и Симеон Дянков на обсъждането на бюджета на ДОО на второ четене. Сн. БГНЕС

Законът за ДОО:

От догодина: 145 лв. минимална пенсия, 310 лв. минимална заплата

Въпреки призивите на опозицията парите за отглеждане на малко дете останаха същите

Приходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2013 година ще бъдат 9 054 718 300 лева, а разходите и трансферите - 9 051 265 800 лева. Това прие парламентът, който гласува на второ четене Закона за бюджета на ДОО.

Приходите от осигурителни вноски се предвижда да бъдат 4 287 140 700 лева, а трансферите от републиканския бюджет - 2 510 424 200 лева.

Допълнителната субсидия от централния бюджет за покриване на недостига от средства е планирано да бъде 1 908 551 200 лева.

От разходите и трансферите 7 899 260 300 лева са за пенсии, 1 067 552 700 лева за социални помощи и обезщетения и 76 711 500 лева за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта.

Подкрепено беше искането на депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов и Румен Иванов за увеличаване на приходите от осигурителни вноски с 1 000 000 лв., съответно увеличение на трансферите от републиканския бюджет в размер на 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за календарната година с 648 400 лв. и намаление на получените субсидии от централния бюджет за покриване на недостига от средства с 1 648 400 лв.

145 лева ще е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1-ви януари, а от 1-ви април догодина - 150 лв., решиха депутатите. Максималната пенсия се вдига съответно на 700 лева от 1-ви януари и 770 лева - от 1 април. Социалната пенсия за старост става 100 лева на 1-ви януари и 110 лв. - от 1 април. Индексират се вдовишките, инвалидните и наследствените пенсии.

Продължава увеличението на необходимия осигурителен стаж и навършена възраст при пенсиониране с по 4 месеца на година, като за 2013 г. те ще са за мъжете - 37 години и 8 месеца осигурителен стаж и 63 години и 8 месеца навършена възраст, а за жените - 34 години и 8 месеца осигурителен стаж и 60 години и 8 месеца навършена възраст.

Минималната заплата догодина става 310 лева. За следващата година размерът на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете остава 240 лева.

Обезщетенията за гледане на дете вкараха в пореден спор опозицията и управляващите. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров предложи майчинските да са колкото минималната работна заплата или 310 лева. Това са 30 милиона лева повече, за да може парите на месечна база за майчинството да станат със 70 лева повече, обясни Димитров. Той поясни, че тези допълнителни средства могат да се вземат от бюджета на МВР за подслушване.

Хасан Адемов от ДПС поиска да се отпуснат 15 млн. лв., за да може парите за отглеждане на малко дете да се дават две години вместо една година, което също беше отхвърлено.

Павел Шопов от "Атака" отиде по-далеч и в духа на популистките предложения на партията си предложи минималната пенсия да стане 500 лева, наполовина от минималната заплата, която, според лидера на партията Волен Сидеров трябва да стане 1000 лева.

Депутатите приеха още, че дневният минимален размер на обезщетението за безработица през следващата година ще е 7.20 лв.

Парламентът въведе критерий възраст за пенсионирането на военни. Това стана с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), направени при окончателното приемане на текстовете от Закона за бюджета на ДОО.

Военните имат право на пенсия при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи и при навършване на 52-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 54-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Военните, прослужили 15 години на длъжности от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните съдове и водолазния състав придобиват право на пенсия при навършване на 42-годишна възраст - за войниците (матросите), сержантите (старшините), офицерските кандидати и офицерите с младши офицерски звания, и 44-годишна възраст - за офицерите със старши и висши офицерски звания.

Опозицията настоя пенсионирането на военните да не се свързва с определена възраст.

Парламентът реши още осигурителят да плаща болничните в първите три дни в размер на 70% от заплатата за месеца среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност.

Депутатите гласуваха за осигурителен стаж при пенсиониране, ако не е зачетен на друго основание, да се зачита времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен "доктор".

Споделяне

Още от България