От догодина болниците ще могат да купуват кръв директно от донори

Кръводарителите ще получават подкрепителна закуска на стойност 8 лв., вместо досегашните 6 лв. предвижда одобрената днес от правителството нова наредба по Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането.

Според промените, болниците вече имат право да купуват кръв от донори при спешни случаи и при липса на нужната кръвна група в съответния център за трансфузионна хематология. При спешно вземане на кръв болниците ще плащат на донора 90 лв. за литър, а за тромбоцитен концентрат - 160 лв.

Центровете за трансфузионна хематология ще могат да се снабдяват с кръв освен от доброволци и от лечебните заведения, в които има отделение по трансфузионна хематология. Цената, по която ще плащат на болниците, е 20 лв. на литър кръв.

В края на всяка година министърът на здравеопазването ще утвърждава обобщен план за количествата кръв и кръвни съставки, необходими за нуждите на лечебните заведения за следващата година. Необходимите количества и видове плазма ще се планират до 30 ноември предходната година.

Наредбата влиза в сила от 1 януари 2005 година.

Споделяне

Още от България